Leki modulujące CFTR w mukowiscydozie a cytrusy
Cytrusy, szczególnie grejpfruty, mogą wpływać na metabolizm niektórych leków, w tym modulatorów CFTR. Grejpfruty oraz gorzkie pomarańcze (inaczej. pomarańcza kwaśna, ang. bitter orange) zawierają substancje chemiczne zwane furanokumarynami,…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Cebula: jeść, czy nie jeść? Oto jest pytanie!
W czym problem? Cebula to bardzo zdrowe warzywo, każdy nam to powie. Ale temat komplikuje się w mukowiscydozie. Dlaczego? Mukowiscydoza, to ciężka, genetyczna, wielonarządowa choroba, w przebiegu której dochodzi między innymi do częstych…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Codzienna suplementacja witaminy C korzystna dla dorosłych pacjentów z mukowiscydozą
Pacjenci z mukowiscydozą, którzy uzupełniają dietę w witaminę C, mogą również czerpać większe korzyści z innego przeciwutleniacza, witaminy E, co skutkuje zmniejszeniem szkodliwego stanu zapalnego - sugerują wyniki badań naukowych…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Cytrusy i leki to bardzo złe połączenie – lepiej uważać
Grejpfrut oraz sok z tego owocu oraz suplementy diety na bazie lub z wykorzystaniem jego składników nigdy nie powinny być łączone z lekami. Wpływ grejpfruta na metabolizm leków został najlepiej przebadany, ale na liście owoców uznanych za…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Kuchnia Wysp Kanaryjskich
Oto wpis kolejny ze smacznym przekazem TALERZA DIETETYKA i podróżą w smaki regionu Wysp Kanaryjskich. Skąd taki kierunek?
Otóż kuchnia ta bazuje na produktach świeżych, daniach prostych i tym wpisem przedstawię Wam jej mały wymiar w…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Wartościowy fast food
TALERZ DIETETYKA i to w nie byle jakiej odsłonie, ponieważ obalimy MITY i pokażemy, że w domowych warunkach można zrobić niezły zestaw stanowiący wartościowy posiłek..
Ciekawi o czym mowa?
Otóż dziś miejsce na talerzu ma wymiar FAST…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Chrzan i jajka są super
Warto jeść i chrzan, i jajka. Z rozmowy z dr Martą Mańczuk z Centrum Onkologii dowiesz się, czemu jajeczny cholesterol nie szkodzi, ile prawdy jest w reklamach jaj kur zielononóżek i wielu innych ważnych spraw dotyczących świątecznego…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Wielkanocny stół okiem dietetyka – sprawdź co warto zjeść
Tradycyjnie, w czasie Wielkanocy, na polskich stołach lądują przeróżne smakołyki – od wędlin i pasztetów począwszy, a na babach i mazurkach skończywszy. Dowiedz się, co o wielkanocnych potrawach sądzą specjaliści ds. żywienia.
Dla wielu…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Chrzan – słowiański żeń-szeń
Wielkanoc, poza kontekstem religijnym, kojarzy się większości z nas również z ucztowaniem, czyli jajkami, białą kiełbasą, wędlinami, babkami, majonezem, rzeżuchą czy chrzanem - zwanym słowiańskim żeń-szeniem.
Chrzan pomaga na wiele…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Czy pieczywo jest DOBRE, czy ZŁE?
Poniższy post rozprawi się z TEMATEM CHLEBOWYM – MOCNO OBIEGOWYM
Z racji, że często pytacie, czy pieczywo jest DOBRE, CZY ZŁE, jeśli tak to jakie, ile, po ile.. na te i jeszcze kilka innym pytań udzielę odpowiedzi poniższym wpisem…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Orient z nutą wiosenną
W ten dość pochmurny dzień witam się z Wami KOLOROWYM TALERZEM DIETETYKA – zgadza się .. znowu zamieniamy kolejność działania.
Ok jeżeli zastanawia Was, co tym razem na niego wpadło to spieszę z odpowiedzią, że jest to czysty ORIENT Z…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Słodziki w diecie
Czas na wpis tematyczny – ten będzie dość chemiczny.
O czym dziś mowa?
Rozprawimy się z tematem SŁODZIKÓW, o które dość często zapytujecie...
Czy to trucizna, zło powszednie, czy to wszystko daleko idące brednie?
O tym poniżej..…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Tłusty czwartek pod lupą dietetyka
Tłusty czwartek to jeden z dni tradycyjnie świętowanych w Polsce, wypadający według kalendarza chrześcijańskiego w ostatni czwartek przed wielkim postem, czyli 52 dni przed Wielkanocą. Combrowy Czwartek (inaczej Tłusty Czwartek, nazwa…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Tłusty Czwartek i pączki okiem naukowców PAN
Czym różnią się dzisiejsze pączki od tych wysmażanych kilka wieków temu? Jaki skład ma „prawdziwy” pączek? Jakie inne zwyczaje towarzyszyły dawniej świętowaniu końcówki karnawału? Odpowiadają naukowcy z Archiwum PAN w Warszawie i Instytutu…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Tłusty Czwartek
Nastał i ON – TŁUSTY CZWARTEK
CO TO BĘDZIE? CO TO BĘDZIE? BEZ WPISU SIĘ NIE OBĘDZIE 😃
Więc nie może być inaczej, niż z udziałem wpisu dotyczącego jedzenia 😃
Dziś z każdej strony „bombardować” Was będą „radosne”…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Jarmuż
Początek tygodnia, zima w pełni, więc dziś tematycznie – żywieniowo odnośnie warzywa, które swój czas zbioru spełnia, a właściwie kończy w obecnym miesiącu.
Jarmuż to nic innego, niż odmiana kapusty o długich, pomarszczonych liściach,…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Zasady diety ubogofosforanowej
Dziś temat ważny, więc zapraszam do lektury.
Temat oczywiście dotyczący żywienia i dość problematycznej w stosowaniu diety ubogofosforanowej. Wedle definicji taka dieta powinna zawierać od 800-1000 mg/dobę fosforu.
Dobrze to na…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Śledzie pod pierzynką
Koniec tygodnia to znowu czas na wpis z przepisem w tle. Z racji tego, że zbliżają się ostatki TALERZ DIETETYKA będzie z przysłowiowym „śledzikiem” w tle.
Oto wydanie ciastka w formie wytrawnej, czy też bardziej znana zmodyfikowana…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Dieta pacjenta po transplantacji
26 stycznia co roku świętujemy ogólnopolski DZIEŃ TRANSPLANTACJI – obchodzony w rocznicę pierwszego udanego przeszczepu nerki w 1966 roku w I Klinice Chirurgicznej Akademii Medycznej w Warszawie. Wtedy był to 621 taki zabieg na świecie.…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Zakamuflowany przepis śniadaniowy na leniwy (mniej lub bardziej) weekend
Koniec tygodnia, więc standardowo czas na TALERZ DIETETYKA – DZISIAJ W FORMIE KOKILKI DIETETYKA
O czym tym razem?
Czas znowu na zakamuflowany przepis śniadaniowy na leniwy (mniej lub bardziej) weekend
Oczywiście dany przepis możecie…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Buchty z wkładką
Koniec tygodnia to już tradycja na wpis z TALERZEM DIETETYKA W TLE.
Dziś serwujemy: dietetyka w gościach, czyli też odpowiedź, co można na spotkaniu towarzyskim sobie zjeść.
Z racji „ZIELONEJ TEMATYKI” tygodnia przepis też będzie…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Dieta wegetariańska
Czas na temat bardziej merytoryczny dotyczący oczywiście ŻYWIENIA – dziś rozprawimy się z dietami eliminacyjnymi – ciekawi TEMATU?
Otóż może rzuciły Wam się treści z wielu stron internetu i przekazywanych treści, że miesiąc styczeń…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Adżapsandali, czyli gruzińska wersja naszego polskiego leczo
Skoro już weszliśmy w NOWY ROK to przyszedł czas na Wasz dość lubiany cykl – z TALERZA DIETETYKA. Jednak tym razem będzie to PATELNIA DIETETYKA.
Tym samym zabieram Was w podróż, ponieważ te obecnie są na cenzurowanym to chociaż…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Dietetyczne postanowienia noworoczne
Nie ma bardziej gorącego tematu na NOWY ROK, niż POSTANOWIENIA NOWOROCZNE.
Robicie? Śmiało dajcie znać w komentarzach.
Po co o to pytam i o tym piszę?
Otóż czas powiedzieć o tym otwarcie i szczerze, że większość POSTANOWIEŃ…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Błonnik – na co pomaga i gdzie można go znaleźć?
Błonnik nie jest jednorodną substancją, lecz mieszaniną różnego rodzaju związków chemicznych. Z tego względu dzieli się błonnik na dwa typy: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. I choć współwystępują one ze sobą w różnych proporcjach w…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Budyń z jagodami i wiórkami kokosa z dodatkiem czekolady
No dobrze były święta, powroty na właściwe tory .. to jeszcze został nam czas „sylwestrowy”. Mimo, że czas jest trudny to jakoś go Wam umilę.
Jak? Banalnym przepisem w wydaniu z popisem 😃
Ten wpis postanowiłam połączyć z…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Piernik z pomidorami
Święta tuż, tuż – niezależnie, czy czujecie je bardziej, czy mniej
Zastanawiałam się jak najlepiej pożegnać się z Wami przed chwilową dłuższą przerwą i zdecydowałam, że zrobię to smacznie, z przekazem, ale też edukacyjnie
CIEKAWI?…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Witaminy i interakcje
Kolejny temat merytoryczny z zakresu interakcji dotyczyć będzie WITAMIN.
Niech pierwszy rzuci kamień ten, kto nigdy nie brał MULTIWITAMIN. Tu właśnie temat jest dość znaczący, ponieważ warto wiedzieć, że część z nich może ograniczać…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Magiczne sakiewki
Czas na wpis z obiecanego cyklu „TALERZ DIETETYKA”, więc nie czekając długo przechodzimy do sedna 😃
Dziś forma szybka, łatwa i wdzięczna w wyglądzie. Oto na talerzu pojawiają się „magiczne sakiewki” – danie, które może być formą…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Minerały i interakcje
Przyszedł czas na wpis bardziej merytoryczny, więc usiądźcie wygodnie i zaczynamy wymownie. Dziś rozprawimy się z tematem minerałów w naszych jadłospisach, ale też kwestii kluczowej, która nazywa się INTERAKCJA..
O co tym razem chodzi?…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...