Dieta
-
Jak zrobić domowy izotonik i hipertonik w wersji muko?
U chorych na mukowiscydozę podczas upałów dochodzi do zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej, zwłaszcza do utraty dużej ilości sodu i potasu. Odwodnienie…
Zobacz całość » -
Bezglutenowa Wielkanoc
Zjedzenie dosłownie szczypty mąki żytniej czy pszennej wystarczy, by osoba cierpiąca na celiakię doznała przykrych dolegliwości. Jeśli przy wielkanocnym stole…
Zobacz całość » -
Wielkanocny stół dla osoby z nadciśnieniem
Osoby z nadciśnieniem, oprócz regularnego i restrykcyjnego przyjmowania zleconych leków zachęcane są do przestrzegania odpowiedniej diety. Nadciśnienie to jedna z…
Zobacz całość » -
Wielkanocny koszyk diabetyka
Odpowiednia dieta u diabetyka jest podstawą skutecznej terapii, a tradycyjna Wielkanoc na stole może być dla niego pułapką, bo to…
Zobacz całość » -
Leki modulujące CFTR w mukowiscydozie a cytrusy
Cytrusy, szczególnie grejpfruty, mogą wpływać na metabolizm niektórych leków, w tym modulatorów CFTR. Grejpfruty oraz gorzkie pomarańcze (inaczej. pomarańcza kwaśna, ang.…
Zobacz całość » -
Cebula: jeść, czy nie jeść? Oto jest pytanie!
W czym problem? Cebula to bardzo zdrowe warzywo, każdy nam to powie. Ale temat komplikuje się w mukowiscydozie. Dlaczego? Mukowiscydoza,…
Zobacz całość » -
Codzienna suplementacja witaminy C korzystna dla dorosłych pacjentów z mukowiscydozą
Pacjenci z mukowiscydozą, którzy uzupełniają dietę w witaminę C, mogą również czerpać większe korzyści z innego przeciwutleniacza, witaminy E, co…
Zobacz całość » -
Cytrusy i leki to bardzo złe połączenie – lepiej uważać
Grejpfrut oraz sok z tego owocu oraz suplementy diety na bazie lub z wykorzystaniem jego składników nigdy nie powinny być…
Zobacz całość » -
Kuchnia Wysp Kanaryjskich
Oto wpis kolejny ze smacznym przekazem TALERZA DIETETYKA i podróżą w smaki regionu Wysp Kanaryjskich. Skąd taki kierunek? Otóż kuchnia…
Zobacz całość » -
Wartościowy fast food
TALERZ DIETETYKA i to w nie byle jakiej odsłonie, ponieważ obalimy MITY i pokażemy, że w domowych warunkach można zrobić…
Zobacz całość » -
Chrzan i jajka są super
Warto jeść i chrzan, i jajka. Z rozmowy z dr Martą Mańczuk z Centrum Onkologii dowiesz się, czemu jajeczny cholesterol…
Zobacz całość » -
Wielkanocny stół okiem dietetyka – sprawdź co warto zjeść
Tradycyjnie, w czasie Wielkanocy, na polskich stołach lądują przeróżne smakołyki – od wędlin i pasztetów począwszy, a na babach i…
Zobacz całość » -
Chrzan – słowiański żeń-szeń
Wielkanoc, poza kontekstem religijnym, kojarzy się większości z nas również z ucztowaniem, czyli jajkami, białą kiełbasą, wędlinami, babkami, majonezem, rzeżuchą…
Zobacz całość » -
Czy pieczywo jest DOBRE, czy ZŁE?
Poniższy post rozprawi się z TEMATEM CHLEBOWYM – MOCNO OBIEGOWYM Z racji, że często pytacie, czy pieczywo jest DOBRE, CZY…
Zobacz całość » -
Orient z nutą wiosenną
W ten dość pochmurny dzień witam się z Wami KOLOROWYM TALERZEM DIETETYKA – zgadza się .. znowu zamieniamy kolejność działania.…
Zobacz całość » -
Słodziki w diecie
Czas na wpis tematyczny – ten będzie dość chemiczny. O czym dziś mowa? Rozprawimy się z tematem SŁODZIKÓW, o które…
Zobacz całość » -
Tłusty czwartek pod lupą dietetyka
Tłusty czwartek to jeden z dni tradycyjnie świętowanych w Polsce, wypadający według kalendarza chrześcijańskiego w ostatni czwartek przed wielkim postem,…
Zobacz całość » -
Tłusty Czwartek i pączki okiem naukowców PAN
Czym różnią się dzisiejsze pączki od tych wysmażanych kilka wieków temu? Jaki skład ma „prawdziwy” pączek? Jakie inne zwyczaje towarzyszyły…
Zobacz całość » -
Tłusty Czwartek
Nastał i ON – TŁUSTY CZWARTEK CO TO BĘDZIE? CO TO BĘDZIE? BEZ WPISU SIĘ NIE OBĘDZIE 😃 Więc nie…
Zobacz całość » -
Jarmuż
Początek tygodnia, zima w pełni, więc dziś tematycznie – żywieniowo odnośnie warzywa, które swój czas zbioru spełnia, a właściwie kończy…
Zobacz całość » -
Zasady diety ubogofosforanowej
Dziś temat ważny, więc zapraszam do lektury. Temat oczywiście dotyczący żywienia i dość problematycznej w stosowaniu diety ubogofosforanowej. Wedle definicji…
Zobacz całość » -
Śledzie pod pierzynką
Koniec tygodnia to znowu czas na wpis z przepisem w tle. Z racji tego, że zbliżają się ostatki TALERZ DIETETYKA…
Zobacz całość » -
Dieta pacjenta po transplantacji
26 stycznia co roku świętujemy ogólnopolski DZIEŃ TRANSPLANTACJI – obchodzony w rocznicę pierwszego udanego przeszczepu nerki w 1966 roku w…
Zobacz całość » -
Zakamuflowany przepis śniadaniowy na leniwy (mniej lub bardziej) weekend
Koniec tygodnia, więc standardowo czas na TALERZ DIETETYKA – DZISIAJ W FORMIE KOKILKI DIETETYKA O czym tym razem? Czas znowu…
Zobacz całość » -
Buchty z wkładką
Koniec tygodnia to już tradycja na wpis z TALERZEM DIETETYKA W TLE. Dziś serwujemy: dietetyka w gościach, czyli też odpowiedź,…
Zobacz całość » -
Dieta wegetariańska
Czas na temat bardziej merytoryczny dotyczący oczywiście ŻYWIENIA – dziś rozprawimy się z dietami eliminacyjnymi – ciekawi TEMATU? Otóż może…
Zobacz całość » -
Adżapsandali, czyli gruzińska wersja naszego polskiego leczo
Skoro już weszliśmy w NOWY ROK to przyszedł czas na Wasz dość lubiany cykl – z TALERZA DIETETYKA. Jednak tym…
Zobacz całość » -
Dietetyczne postanowienia noworoczne
Nie ma bardziej gorącego tematu na NOWY ROK, niż POSTANOWIENIA NOWOROCZNE. Robicie? Śmiało dajcie znać w komentarzach. Po co o…
Zobacz całość » -
Błonnik – na co pomaga i gdzie można go znaleźć?
Błonnik nie jest jednorodną substancją, lecz mieszaniną różnego rodzaju związków chemicznych. Z tego względu dzieli się błonnik na dwa typy:…
Zobacz całość » -
Budyń z jagodami i wiórkami kokosa z dodatkiem czekolady
No dobrze były święta, powroty na właściwe tory .. to jeszcze został nam czas „sylwestrowy”. Mimo, że czas jest trudny…
Zobacz całość »