Światowy Dzień Jaja i przepis na szakszukę
Tydzień zakończymy z JAJEM, dosłownie i w przenośni 😃 DLACZEGO?
Otóż żyjąc w XXI wieku doczekaliśmy dni tematycznych w naszych kalendarzach i spieszę Wam donieść, że DZISIAJ MAMY DZIEŃ JAJKA, stąd też temat tego artykułu.
Nie…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Burak w diecie
Nowy tydzień to nowy temat, chociaż główny bohater będzie wszystkim znany – lubiany mniej lub bardziej, w kolorze dobrze komponujący się w jesienne barwy i na pewno dodający w tym czasie sporo mocy...
Wiecie już o kim mowa?
Otóż przed…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Całe to białko, czyli król makroskładników
Temat dość znany i często wspominany .. o czym mowa?
BIAŁKO – król makroskładników, częsty obecny w zaleceniach diety bogatobiałkowej, więc poniżej temat trochę rozwiniemy :)
Czym jest BIAŁKO?
Przede wszystkim jest niezbędnym…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Błonnik pokarmowy nowym narzędziem w zapobieganiu stanom zapalnym płuc?
Błonnik pokarmowy może być nowym narzędziem w zapobieganiu postępującej chorobie płuc, dzięki produkcji przeciwzapalnych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, wynika z nowych badań przeprowadzonych przez australijskie Priority Research…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Cebula: jeść, czy nie jeść? Oto jest pytanie!
W czym problem? Cebula to bardzo zdrowe warzywo, każdy nam to powie. Ale temat komplikuje się w mukowiscydozie. Dlaczego? Mukowiscydoza, to ciężka, genetyczna, wielonarządowa choroba, w przebiegu której dochodzi między innymi do częstych…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Miód – jesienny kolor, jesienny smak, jesienna moc
Klimat jesienny nas nie opuszcza, niestety nie w tej, jakże lubianej przez nas wszystkich złotej barwie, więc przynajmniej post będzie złotem naznaczony, a wręcz płynącym.
Dlaczego?
Otóż dziś na tapecie ląduje płynne złoto, czyli miód…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Pieczarki naturalnym prebiotykiem
Pieczarki to nie tylko przyjemny dodatek smakowy do gulaszu czy zupy, lecz także idealny prebiotyk wspierający rozwój dobrych bakterii w jelitach.
Zaburzenia metaboliczne i będąca ich konsekwencją cukrzyca typu II są obecnie tak…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Dieta bogata w błonnik chroni przed wirusem grypy
Błonnik pokarmowy zwiększa przeżywalność u myszy zakażonych grypą poprzez prawidłowe regulowanie układu odpornościowego na odpowiednim poziomie, wynika z przedklinicznych badań, których wyniki opublikowano 15 maja br. w czasopiśmie naukowym…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Co to jest żywienie enteralne w mukowiscydozie?
Żywienie enteralne to nazwa dla dużej grupy metod odżywiania (głównie leczenia żywieniowego) drogą przewodu pokarmowego. Ma na celu zapewnienie choremu dodatkowej ilości składników odżywczych, których nie może przyswoić w sposób naturalny.…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Terapia lumakaftorem z iwakaftorem nie zwiększa wydzielania insuliny u pacjentów z mukowiscydozą…
Nieprawidłowości w tolerancji glukozy, w tym cukrzyca zależna od mukowiscydozy (CFRD, z ang. Cystic Fibrosis-Related Diabetes) są częste u pacjentów z mukowiscydozą. W małych badaniach pilotażowych leczenie iwakaftorem poprawiało…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Dieta wysokoenergetyczna w mukowiscydozie. Preparaty refundowane we wrześniu i październiku 2020
Przedstawiamy wykaz refundowanych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego na wrześniowej liście refundacyjnej 2020 ze wskazaniem “mukowiscydoza”.
O Infatrini pisaliśmy w artykule: Od 1 września refundowany produkt…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Spotkanie live z Martyną Szpaczek (dieta w mukowiscydozie)
Kochani! Serdecznie zapraszamy na czwartkowy live z udziałem dietetyk klinicznej Martyny Szpaczek, która odpowie na Wasze pytania związane z dietetyką i odżywianiem w mukowiscydozie.
Spotkanie będzie miało charakter przekazu wideo na…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
5 sposobów na awokado 🥑
Pewnie dobrze zdajecie sobie sprawę z tego, że awokado jest zdrowe! Jednak często spotykam się z powiedzeniem że awokado jest niedobre, dlatego dziś chcę Wam pokazać 5 sposobów na przyrządzenie awokado, mam nadzieję że przekonacie się do…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Awokado i awokatyna B w walce z cukrzycą
Naukowcy pod kierunkiem prof. Paula Spagnuolo wykazali, w jaki sposób związek występujący tylko w awokado może hamować procesy komórkowe, które normalnie prowadzą do cukrzycy. W testach bezpieczeństwa na ludziach zespół stwierdził również,…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Wszystko o nawodnieniu w lato. Jaką wodę pić?
Dietetyk Martyna Szpaczek przybliża temat nawadniania organizmu w upalne lato.
https://www.youtube.com/watch?v=MFGFTchJn3o
Więcej filmów na profilu YT: https://www.youtube.com/channel/UC2dI9Fq5HBbXal3QGzbM01g
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Nowe zalecenia dot. suplementacji enzymatycznej wśród chorych na mukowiscydozę
Większość chorych na mukowiscydozę boryka się z zewnątrzwydzielniczą niewydolnością trzustki, która jest jednym z powikłań choroby głównej - mukowiscydozy. W wyniku tego, że trzustka takich osób działa gorzej muszą one przyjmować enzymy…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Wstrzymaj się z burgerem – fast food wzmaga z czasem agresywność układu immunologicznego
Wpływ diety opartej na żywności obfitującej w cukry i tłuszcze, a ubogiej w błonnik, na nasz organizm od dawna jest przedmiotem zainteresowania naukowców. Ujawniono w toku prac badawczych wspomaganych finansowo przez trzy projekty UE, że…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Dlaczego chorzy na mukowiscydozę nie mogą być razem? #TrzyKrokiOdSiebie
Dlaczego chorzy na mukowiscydozę nie mogą się ze sobą spotykać? Czym są zakażenia krzyżowe w mukowiscydozie? Wyjaśnia dietetyk Martyna Szpaczek.
https://www.youtube.com/watch?v=9EF0pl92RW4
Więcej filmów na kanale YT Martyny, zobacz…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Poradnik żywieniowy dla osób przed przeszczepem płuc – pobierz online
Dzisiaj, tj. 25 maja br. w Tychach podczas warsztatów dietetycznych dla rodziców i opiekunów osób chorych na mukowiscydozę, dietetyk Martyna Szpaczek (MukoDieta) zaprezentowała nową publikację pt. "Poradnik żywieniowy dla osób przed…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Program warsztatów dietetycznych dla rodziców dzieci z mukowiscydozą – Śląsk 2019
Dzięki współpracy serwisu MukoDieta oraz Śląskiej Grupy Wsparcia Fundacji Oddech Życia mamy przyjemność zaprosić do udziału w warsztatach dietetycznych skierowanych do osób dotkniętych mukowiscydozą w rodzinie.
Warsztaty…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Kurkuma w diecie diabetyka chorującego na mukowiscydozę, kolejny wymysł czy skuteczna przyprawa?
Kurkuma to jedna z indyjskich przypraw, która jest bardzo aromatyczna, a oprócz tego bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, Hindusi nie wyobrażają sobie żeby tej przyprawy mogło w ich kuchni zabraknąć.
Kurkuma, a dokładniej kurkumina…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Cystisorb płyn doustny – już w sprzedaży
Informujemy, iż od początku lutego br. w sprzedaży dostępny jest już nowy produkt z linii Cystisorb – Cystisorb płyn doustny. Jest to preparat witaminowy opracowany specjalnie dla osób chorych na mukowiscydozę, które nie przyjmują…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Kwasy tłuszczowe omega-3 związane ze zmniejszeniem liczby objawów astmy u dzieci
Sześciomiesięczne badanie dzieci z Baltimore w USA przeprowadzone przez naukowców z ośrodka naukowego Johns Hopkins Medicine wskazują, że zwiększenie ilości kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie powoduje zmniejszenie objawów astmy…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
26 marca 18:00-20:00 – dyżur infolinii dietetycznej Fundacji Oddech Życia
Dzisiaj (26.03.2019 r.) Infolinia Dietetyczna Fundacji Oddech Życia. Dietetyk kliniczny Martyna Szpaczek czeka na Wasze pytania pod numerem telefonu +48575449142 w godzinach 18:00-20:00.
Więcej informacji: Infolinia dietetyczna dla…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Dietetyk Martyna odpowiada na pytania chorych na mukowiscydozę (część 2)
Dietetyk Martyna Szpaczek odpowiada na Wasze pytania. Dzisiaj część druga. Część pierwszą możecie zobaczyć tutaj.
https://www.youtube.com/watch?v=o_QlenYn0E0
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Olej rzepakowy w diecie
Olej rzepakowy z pewnością jest Ci znany, jest jeden z najbardziej popularnych olejów w Polsce. Kiedyś nie cieszył się dobrą opinią, a to wszystko przez zawartość kwasu erukowego, który jest szkodliwy dla zdrowia. Obecnie jednak tego kwasu…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Dzieci chętniej jedzą potrawy, które imponują im wizualnie
Czy wiedziałeś, że dziecko w najmłodszych latach swojego życia, najpierw je oczami a dopiero później bierze jedzenie do ust?
Badania mówią, że dzieci chętniej jedzą potrawy, które imponują im wizualnie.
Niestety, ale w przebiegu…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Mięta
Mięta to zioło, które idealnie sprawdzi się u osób, które przesadziły z ilością spożytych potraw przy świątecznym stole!
Co to w ogóle jest przejedzenie? Czy odczuwamy je wtedy, kiedy zaspokoimy uczucie głodu?
Otóż nie! Przejedzenie…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Pierniczki w wersji muko (MukoPierniczki)
Dziś serwuję Wam przepis na tradycyjne MukoPierniczki, dacie wiarę że ten przepis pochodzi z ery wiktoriańskiej?
Składniki:
- 60 g cukru brązowego
- 225 g mąki
- 225 g roztopionego masła
- 170 g melasy
- 1 jajko
- 2 łyżki…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...
Świąteczne przekąski
Chcecie zrobić proste przekąski na wasz świąteczny stół, a nie macie zbyt dużo czasu na to, żeby piec albo przyrządzać dzień wcześniej?
Albo chcecie zachęcić dzieci do jedzenia większej ilości warzyw i owoców? Oto moje propozycje
Oto 3…
Czytaj więcej...
Czytaj więcej...