Orient z nutą wiosenną
W ten dość pochmurny dzień witam się z Wami KOLOROWYM TALERZEM DIETETYKA – zgadza się .. znowu zamieniamy kolejność działania.
Ok jeżeli zastanawia Was, co tym razem na niego wpadło to spieszę z odpowiedzią, że jest to czysty ORIENT Z NUTĄ WIOSENNĄ pokazujący, jak szybko i sprawnie skomponować „wartościowy” TALERZ MOCY!
Ostatnio poruszaliśmy temat diet dedykowanych w chorobach jelit i tu pytanie do Was.. myślicie, że taka kompozycja byłaby odpowiednia?
TAK, NIE, PO CZĘŚCI?
Jeżeli coś eliminować to co, jeżeli zamienić to co? – Na odpowiedzi czekam w KOMENTARZACH
Dla ułatwienia opiszę, co znajduje się na tym KOLOROWYM talerzu:
*WARTOŚCIOWE BIAŁKO – pod postacią jajka w koszulce (możecie wykorzystać też na miękko, półmiękko lub na twardo, czy też ścięte – w zależności od tolerancji) – jakie znacie inne możliwe źródła białka?
Powiązane artykuły
PLUS DODATKOWO pasztet z soczewicy z warzywami (gotowy produkt – możliwa zamiana na jaglany przy złej tolerancji „strączków” lub na tradycyjny z dobrego jakościowo mięsa) – chociaż polecam „zadegustować” i kreatywnie zaskoczyć swoje kubki smakowe – czy możemy go traktować jako źródło białka?
*ŹRÓDŁO WĘDLOWODANÓW – wafle kukurydziane (możliwa zamiana na jaglane, orkiszowe, gryczane lub pieczywo graham, orkiszowe, pełnoziarniste lub żytnie przy dobrej tolerancji)
*ŹRÓDŁO TŁUSZCZU – oliwki, oliwa w formie sosu, pasta warzywna
*DODATKI WARZYWNE: cukinia w plastrach, pomidorki koktajlowe, papryka czerwona (możliwe modyfikacje uzależnione od indywidualnej tolerancji)
Ok zostawiam Was nadal z PYTANIEM na początku wpisu, trochę podpowiedzi znajdziecie w powyższym opisie, więc liczę na WAS
Tym samym czekam na Wasze odpowiedzi oraz otwarcie na szybkie, kreatywne i smaczne gotowanie
Dodatkowo wszystkim PANIOM wszystkiego NAJLEPSZEGO, ZDROWIA, SMAKU I AROMATU ŻYCZĘ W ICH DNIU, ALE TEŻ I KAŻDYM INNYM
Wam Panowie życzę dodatkowo DOBREGO DNIA – DBAJCIE O SWOJE PANIE – NIE TYLKO DZIŚ
Wasz Oddziałowy Kreatywny i Praktyczny Dietetyk
Izabela Dudzik
mgr Izabela Dudzik – dietetyk na Oddziale Transplantacji Płuc z Pododdziałem Mukowiscydozy, Chirurgii Klatki Piersiowej oraz Chorób Płuc w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu. Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, dyplomowany - dietetyk stale poszerzająca swoją wiedzę merytoryczną poprzez dalszą edukację, kursy, szkolenia i konferencje. Pracująca i działająca w zgodzie z ideą: BY PACJENTOM ŻYŁO SIĘ LEPIEJ, co na co dzień stara się realizować na swoich oddziałach.
- Komentarze
- Facebookowe komentarze