Talerz Dietetyka

Budyń z jagodami i wiórkami kokosa z dodatkiem czekolady

No dobrze były święta, powroty na właściwe tory .. to jeszcze został nam czas „sylwestrowy”. Mimo, że czas jest trudny to jakoś go Wam umilę.

Jak? Banalnym przepisem w wydaniu z popisem 😃

Ten wpis postanowiłam połączyć z cyklem „TALERZ DIETETYKA”, chociaż dzisiaj będzie to bardziej „SZKLANKA DIETETYKA” 😃

Podobne artykuły

Brzmi ciekawie? Iście sylwestrowo, wręcz galowo 😃

Otóż w wydaniu bardzo ekskluzywnym przedstawiam Wam deser w szklance do wykorzystania na ten wieczór, ale też każdy inny 😃

Deser to nic innego, jak budyń z jagodami i wiórkami kokosa z dodatkiem czekolady.
Wykonanie banalne przedstawiam poniżej:

Budyń domowej roboty (przepis na dwie porcje):
*Mleko (krowie, bez-laktozy lub roślinne – w tej wersji użyto owsianego) – 500 ml (2 szklanki)
*Skrobia ziemniaczana – 4 łyżeczki
*Wiórki kokosowe – mogą być też płatki migdałowe – 2 łyżki
*Czekolada gorzka lub deserowa – 4 kostki
*Jagody (mrożone) – mogą też być inne sezonowe owoce (jabłka, gruszki) lub inne mrożone (maliny, wiśnie) – 100 g (2 garście)
*”Słodzidło” – cukier trzcinowy, miód lub dla kontrolujących glikemię (ksylitol, erytrytol, stewia, tagatoza) – do smaku około 3-4 łyżeczek

Ok to jak ten budyń zrobić? Mimo, że nie z „tytki” to przepis będzie szybki 😃

¾ porcji mleka zagotować z dozwolonym „słodzidłem”, w ¼ porcji rozmieszać skrobię, a gdy gotujące się mleko zawrze wlać mieszankę i intensywnie zamieszać do otrzymania odpowiedniej konsystencji.
Przelać do szklanek, zostawić do ostygnięcia (jeżeli lubicie płynną czekoladę to kostki czekolady możecie włożyć do środka, aby się rozpuściły) lub zostawić na koniec do pokruszenia i wraz z jagodami i wiórkami udekorować.

Voila! Szybko, wartościowo i jeszcze z klasą!

EDIT: Dla wymagających zwiększenia wartości odżywczej i energetycznej danego dania – można dorzucić mus z banana lub nisko-słodzony dżem wiśniowy (dekoracja i wartość energetyczna będzie większa), dodatek większej ilości płatków migdałów oraz namoczonych i zmiksowanych bakalii (rodzynki, morele).

Można też dodać protifar do masy, co dodatkowo zwiększy zawartość białka, czy też wykorzystać serek skyr w formie dodatku i gęstego sosu do przełożenia warstwowo.
Jak widać możliwości modyfikacji jest sporo, więc do dzieła! Czekam na relację w KOMENTARZACH!

Także tym smacznym akcentem życzę Wam wszelkiej pomyślności, kreatywności każdego dnia, pełni zdrowia, wartości i smaku w prostych przepisach na talerzach 😃

Dodatkowo spokoju, świadomej głowy i dobrych ludzi dookoła!

Trzymajcie się ciepło i niech MOC BĘDZIE Z WAMI!

Izabela Dudzik

mgr Izabela Dudzik – dietetyk na Oddziale Transplantacji Płuc z Pododdziałem Mukowiscydozy, Chirurgii Klatki Piersiowej oraz Chorób Płuc w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu. Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, dyplomowany - dietetyk stale poszerzająca swoją wiedzę merytoryczną poprzez dalszą edukację, kursy, szkolenia i konferencje. Pracująca i działająca w zgodzie z ideą: BY PACJENTOM ŻYŁO SIĘ LEPIEJ, co na co dzień stara się realizować na swoich oddziałach.

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Zobacz także
Close
Back to top button