Codzienna suplementacja witaminy C korzystna dla dorosłych pacjentów z mukowiscydozą

fot. Adobe
0

Pacjenci z mukowiscydozą, którzy uzupełniają dietę w witaminę C, mogą również czerpać większe korzyści z innego przeciwutleniacza, witaminy E, co skutkuje zmniejszeniem szkodliwego stanu zapalnego – sugerują wyniki badań naukowych przeprowadzonych przez Uniwersytet Stanowy w Oregon (OSU) w USA. O wynikach badań możemy przeczytać w wrześniowej publikacji w renomowanym czasopiśmie naukowym “Nutrients”.

Odkrycie jest ważne, ponieważ ponad 80 000 osób na całym świecie cierpi na mukowiscydozę, która charakteryzuje się między innymi stanem zapalnym płuc i nagromadzeniem śluzu blokującego drogi oddechowe. Każdego roku w USA diagnozuje się około 1000 nowych przypadków mukowiscydozy (w Polsce około 80 przypadków, głównie w ramach badań przesiewowych noworodków).

„Mukowiscydoza jest chorobą genetyczną, która wiąże się ze zwiększonym stanem zapalnym i podobnie jak wiele chorób zapalnych, wiąże się z nasilonym stresem oksydacyjnym” – powiedziała profesor Maret Traber z Linus Pauling Institute w OSU, która kierowała zespołem badawczym.

Stres oksydacyjny występuje z powodu braku równowagi w organizmie między wolnymi rodnikami, które mogą powodować szkodliwe reakcje chemiczne, a przeciwutleniaczami. Przeciwutleniacze to cząsteczki zdolne do przekazania elektronu wolnemu rodnikowi, powodując, że wolny rodnik staje się mniej reaktywny.

Maret Traber: „Oprócz stresu oksydacyjnego mukowiscydoza charakteryzuje się również problemami z wchłanianiem tłuszczu, co ogranicza wchłanianie witaminy E, rozpuszczalnego w tłuszczach przeciwutleniacza” Niski poziom witaminy E i wysoki stres oksydacyjny to przepis na więcej stanów zapalnych, co może przyczynić się do szeregu negatywnych skutków zdrowotnych”.

Profesor Traber dodaje, że trudności pacjentów z wchłanianiem tłuszczu oznaczają, że muszą spożywać większe niż zwykle ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina E. “Pacjenci potrzebują co najmniej 400 miligramów witaminy E dziennie, aby osiągnąć normalne stężenie we krwi”.

W cytowanych badaniach naukowcy sprawdzili, czy suplementacja witaminy C może pomóc pacjentom lepiej wykorzystać wchłoniętą witaminę E.

Maret Traber:  “Witamina C może przetwarzać utlenione formy witaminy E, a także jest pomocna w łagodzeniu aspektów stresu oksydacyjnego w stanach zapalnych”.

Po 3,5 tygodniach codziennych 1000-miligramowych dawek witaminy C (dwa razy dziennie po 500mg), pacjenci biorący udział w badaniu mieli obniżone stężenie we krwi kluczowego biomarkera stresu oksydacyjnego, dialdehydu malonowego (MDA), a także tendencję do wolniejszego wydalania witaminy E z krwioobiegu.

„Ponieważ witamina E utrzymuje się dłużej, może łatwiej dostać się do tkanek i lepiej chronić błony komórkowe przed stresem oksydacyjnym” – powiedziała Traber.

Korzyści płynące z odkrycia, opublikowane w czasopiśmie Nutrients, nie dotyczą wyłącznie pacjentów z mukowiscydozą. Często palacze mają problemy związane ze stresem oksydacyjnym i mogą również odnieść korzyści z dodatkowej suplementacji witaminą C i E.

„W tym badaniu wykorzystano witaminę C w dawce znacznie przekraczającej to, co można uzyskać z diety” – powiedziała. „Tysiąc miligramów to odpowiednik 15 pomarańczy lub czterech,  pięciu papryk. Ale badania sugerują, że wysoka dawka może być korzystna w stanach zapalnych”.

 

Źródło: Linus Pauling Institute, α-Tocopherol Pharmacokinetics in Adults with Cystic Fibrosis: Benefits of Supplemental Vitamin C Administration

 

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.