Piernik z pomidorami

fot. Izabela Dudzik
0
Święta tuż, tuż – niezależnie, czy czujecie je bardziej, czy mniej 😃
Zastanawiałam się jak najlepiej pożegnać się z Wami przed chwilową dłuższą przerwą i zdecydowałam, że zrobię to smacznie, z przekazem, ale też edukacyjnie 😃
CIEKAWI?
Otóż zamieszam Wam smaczny przepis na ŚWIĄTECZNY PIERNIK, jednak nie byłabym sobą, gdyby był on KLASYCZNY 😃
Tak więc PIERNIK będzie z .. POMIDORAMI 😃
Ok zatrzymajcie się na chwilę i uspokójcie pędzące myśli możliwe w brzmieniu:
„Nie piernicz .. PIERNIK Z POMIDORAMI?!”
MOJA ODPOWIEDŹ TO: TAK 😃
Wiecie co jest najlepsze?
Oto PAN POMIDOR świetnie się kamufluje, smaku nie psuje, a wartości odżywczej nie ujmuje 😃
Nie byłabym sobą, gdybym nie zaznaczyła, że dostarczy sporą dawkę potasu, a w takiej formie też LIKOPENU, który jest silnym antyoksydantem, czyli wspomaga walkę z wolnymi rodnikami .. czyli wykazuje działanie antynowotworowe..
Co więcej dodanie cynamonu (a tego nie może zabraknąć w „piernikowym” przepisie) będzie dodatkowo korzystanie wpływało na obniżenie stężenia glukozy, co w połączeniu z zamiennikami cukru do osłodzenia (stewia, ksylitol lub erytrol, czy tagatoza) pięknie się sprawdzą u osób z nieuregulowaną glikemią oraz cukrzycą.
Lecimy dalej ..
Dla dodatkowych korzyści prozdrowotnych mąkę pszenną można przemieszać pół na pół z pełnoziarnistą lub orkiszową.
MAŁY EDIT:
Osoby z chorobami jelit (nieswoiste zapalenie jelit, IBS, SIBO) lub mające problemy związane z przewodem pokarmowym (wzdęcia, gazy) mogą:
MĄKĘ PSZENNĄ, PEŁNOZIARNISTĄ ZAMIENIĆ NA ORKISZOWĄ
Z ZAMIENNIKÓW CUKRU WYBRAĆ STEWIĘ, TAGATOZĘ LUB ASPARTAM (JEST BEZPIECZNY – O TYM NAPISZĘ NIEBAWEM)
TYM SPOSOBEM BĘDZIE „WILK SYTY, A I OWCA CAŁA”
DLA „TYCH KTÓRYM WIĘKSZA WARTOŚĆ ENERGETYCZNA JEST POTRZEBNA” sugeruję dodatek domowego budyniu połączonego z dżemem nisko-słodzonym, musem z banana, można też do masy dodać protifar (piernik przełożyć taką masą), inna opcja to dodatek zmielonych płatków migdałów lub namoczonych bakalii oraz zmielonych orzechów do wypiekanej masy.
OSTATNIA OPCJA TO DODATKI – serek skyr (może być jagodowy lub naturalny), wymieszać ze „słodzidłem” lub musem owocowym, czy też dodatkiem, takim jak protifar (również sprawdzi się, jako masa do wypiekanego ciasta lub sam do niego dodatek).
JESZCZE RADA Z CYKLU ZERO WASTE – NIE MARNUJEMY!
Gdyby ciasto nam się wysuszyło (chociaż nie powinno) to sprawdzi się, jako dodatek do owsianki, czy deseru. Zachowacie aromat świąt na dłużej 😃
Co jeszcze jest ATUTEM tego ciasta? BANALNOŚĆ WYKONANIA! 😃
Czy nie lubicie takich rozwiązań?
Zdradzę Wam, że ja bardzo 😃
Ok teraz już dość tych wywodów i niech na scenę KULINARNĄ wkroczą mniej klasyczne świąteczne SMAKI 😃
GOTOWI? TO TRZYMAJCIE SIĘ MOCNO! OTO PRZEPIS:
PIERNIK POMIDOROWY NA ŚWIĄTECZNY STÓŁ WYBOROWY
Czas przygotowania: MAX. do 30 minut
Składniki na jedną keksówkę lub kwadratowe naczynie do ciasta:
1 szklanka krojonych pomidorów z puszki lub świeżych bez skórki (wybierając puszkowane pamiętajcie, że szklanka ma 250 ml, zaś puszka 400 ml)
2 banany
1/3 szklanki oleju (rzepakowego)
1/3 szklanki cukru (zamienniki: stewia, ksylitol, tagatoza lub erytrytol – zgodnie z zaleceniami J)
1 jajko
2 szklanki mąki (zgodnie z zaleceniami mix pszenna-pełnoziarnista, pszenna-żytnia lub orkiszowa)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu (można też dodać kardamon lub przyprawę „piernikową”) – wręcz wskazane
½ łyżeczki soli
Do podania: 4-5 kostek gorzkiej czekolady, dżem wiśniowy (nisko-słodzony), płatki migdałowe (do dekoracji)
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do wysokiego naczynia blendera dodać szklankę pomidorów z puszki i dokładnie zmiksować. Dodać banana, olej i cukier i jeszcze chwilę miksować na gęsty, puszysty krem.
2. Osobno w dużej misce dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki. Do suchych składników wlać mokre i bardzo krótko wymieszać do uzyskanie gęstej konsystencji.
3. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wsunąć do gorącego piekarnika. Piec przez 40 – 50 minut na złoty kolor (mały TIP – RADA: najlepiej piec na termoobiegu lub jeśli góra zacznie się przypalać zmienić na dolny przepływ ciepła 😃).
4. Po upieczeniu całość ostudzić. Przekroić w połowie i przesmarować dżemem lub budyniem lub serkiem. Złożyć.
5. Czekoladę rozpuścić i polać wierzch naszego „magicznego” przekładańca. Udekorować płatkami migdałowymi (czekoladową polewę możecie zamienić na drugą warstwę dżemu wiśniowego) oraz ..
Cieszyć się smakiem i aromatem!
Tym miłym akcentem życzę Wam odnalezienia spokoju w tym trudnym i dziwnym czasie. Pamiętajcie, co jest w życiu i świętach najważniejsze! – Dbajcie o siebie i otaczajcie się dobrymi ludźmi w asyście pięknych zapachów i pozytywnej aury!
Niech klimat świąt Was nie opuszcza!
Tego Wam życzy Wasz pozytywnie zakręcony oddziałowy DIETETYK 

Izabela Dudzik
*Przepis inspirowany stroną jadlonomia.com – z małymi modyfikacjami 😃
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.