Suszarka do naczyń – jak dbać o jej czystość i bezpieczeństwo chorych na mukowiscydozę
We wszystkich urządzeniach gospodarstwa domowego mogą rozwijać się różne drobnoustroje: bakterie, grzyby. Podobnie jest z suszarkami do naczyń.
W mukowiscydozie, ale też w wielu innych chorobach, takich jak pierwotna dyskineza rzęsek płuca chorego są bardzo wrażliwe na infekcje bakteryjne i grzybicze. Niestety wilgotne miejsca w kuchni, czy w łazience sprzyjają rozwojowi niebezpiecznych patogenów.
Często niedostrzeganym zagrożeniem w mukowiscydozie jest zwykła suszarka na naczynia. Na jej powierzchni bardzo szybko rozwijają się kolonie bakterii i grzybów.
Jak dbać o czystość i bezpieczeństwo suszarki do naczyń w domu chorego na mukowiscydozę
Przynajmniej raz w tygodniu trzeba suszarkę umyć z użyciem detergentu, a raz w miesiącu z użyciem mocniejszego preparatu na bazie np. chloru. Do czyszczenia można też używać specjalistycznych płynów antybakteryjnych. Odradzamy ocet, jako jedyny środek czyszczący – usuwa kamień, ale nie zabija wszystkich zarazków i grzybów.