Jak utrudnić życie bakteriom w kuchni?
To w pobliżu zlewu, na roboczych blatach i na… zmywakach do naczyń osiada w kuchni najwięcej bakterii. Biorą się m.in. z ziemi, w której rosły warzywa, z których przygotowujemy posiłek, surowego mięsa i jajek. Unoszą się w aerozolu nad zlewem.
Wiele patogenów ma budowę, która sprzyja przyczepianiu się do powierzchni w kuchni. Bardzo lubią plastikowe deski do krojenia, dlatego nie jest najlepszym pomysłem używanie ich do krojenia surowego mięsa. Lubią też gąbki.
Jak utrudnić życie bakteriom w kuchni?
- zmywaki zmieniać często, nie używać ich nigdy dłużej niż dwa tygodnie (w domu osób z mukowiscydozą zaleca się często jeszcze częstsze wymienianie zmywaków),
- używać innej deski do krojenia warzyw, innej – surowego mięsa, innej – do pieczywa, wędlin i serów,
- mieć osobny nóż do krojenia surowego mięsa,
- nie kroić tym samym nożem warzyw i pieczywa czy wędlin,
- surowe jajka przed użyciem sparzyć przez 10 sekund gorącą wodą,
- często myć ręce detergentem, zwłaszcza po krojeniu surowego mięsa, dotykaniu surowych jaj, obieraniu surowych warzyw,
- nie używać tego samego zmywaka czy ściereczki do wycierania blatu i mycia przedmiotów takich, jak talerze, sztućce, kubki, szklanki
- deski, na których kroimy surowe mięso i surowe warzywa, sparzyć po wymyciu gorącą wodą.
źródło: www.zdrowie.pap.pl