Stężenie leptyny w surowicy u chorych na mukowiscydozę: wpływ ciężkości choroby i rodzaju zakażenia bakteryjnego

0

Dziś, podczas VII Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej “Choroby rzadkie w XXI wieku”, odbędzie się ważna sesja posterowa poświęcona tematyce stężenia leptyny w surowicy u chorych na mukowiscydozę. Prezentacja, zatytułowana “Stężenie leptyny w surowicy u chorych na mukowiscydozę: wpływ ciężkości choroby i rodzaju zakażenia bakteryjnego – badanie pilotażowe”, prowadzona przez dr Sabinę Galiniak z Uniwersytetu Rzeszowskiego (Kolegium Nauk Medycznych), dr n. o zdr.  inż. Marka Biesiadeckiego i dr hab. n. med. Martę Rachel – Ordynator Kliniki Alergologii i Mukowiscydozy w Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim Nr 2 w Rzeszowie, rzuca światło na korelację między poziomem leptyny a stanem zdrowia pacjentów z mukowiscydozą.

Leptyna, znana głównie jako hormon regulujący apetyt i masę ciała, odgrywa kluczową rolę w regulacji metabolizmu energetycznego oraz funkcjonowaniu układu immunologicznego. W kontekście mukowiscydozy, badanie stężenia leptyny może dostarczyć cennych informacji dotyczących stanu zapalnego, odżywienia oraz ogólnego stanu zdrowia pacjentów. Wpływ ciężkości choroby i rodzaju zakażenia bakteryjnego na poziom leptyny sugeruje, że hormon ten może również odgrywać rolę w patogenezie i przebiegu mukowiscydozy, oferując nowe perspektywy w podejściu terapeutycznym i monitorowaniu tej choroby.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.