Olejek cynamonowy kluczem do skutecznej walki z pałeczką ropy błękitnej – Pseudomonas aeruginosa?
W ramach swoich studiów doktoranckich dr Sanjida Halim Topa z australijskiej uczelni Swinburne University of Technology badała aldehyd cynamonowy, główny składnik olejku cynamonowego. Stwierdziła, że hamuje rozwój biofilmu wytwarzanego przez patogenne bakterie Pseudomonas aeruginosa.
Badania Dr Topa zostały opublikowane w najnowszym numerze czasopisma naukowego Microbiology.
„Chociaż wiele poprzednich badań wykazało działanie przeciwdrobnoustrojowe olejku cynamonowego, nie jest szeroko stosowany w przemyśle farmaceutycznym” – mówi dr Sanjida Halim Topa.
„Naszym celem było poszukiwanie molekularnej aktywności tego oleju, koncentrując się na jego głównym składniku, aldehydzie cynamonowym. Jest to związek, który nadaje cynamonowi swój smak.”
Zamiast zabijać bakterie, dr Topa zamierza zmodyfikować zachowanie bakterii poprzez zakłócenie komunikacji bakteryjnej, aby zapobiec tworzeniu się biofilmu.
„Postawiliśmy hipotezę, że stosowanie naturalnych środków przeciwdrobnoustrojowych, takich jak olejki eteryczne, może wpływać na powstawanie biofilmu. W związku z tym skupiliśmy się na wpływie różnych stężeń aldehydu cynamonowego w różnych stadiach rozwoju biofilmu.”
Dr Topa badała wpływ różnych stężeń aldehydu cynamonowego na biofilmy utworzone z patogennego szczepu bakterii Pseudomonas aeruginosa.
Badania zostały przeprowadzone w kooperacji z z naukowcami z Nanyang Technological University w Singapurze.