Olejek cynamonowy kluczem do skutecznej walki z pałeczką ropy błękitnej – Pseudomonas aeruginosa?

0

W ramach swoich studiów doktoranckich dr Sanjida Halim Topa z australijskiej uczelni Swinburne University of Technology badała aldehyd cynamonowy, główny składnik olejku cynamonowego. Stwierdziła, że ​​hamuje rozwój biofilmu wytwarzanego przez patogenne bakterie Pseudomonas aeruginosa.

Biofilm to wysoce zorganizowana, wielowarstwowa struktura, zbudowana z komórek jednego bądź wielu gatunków drobnoustrojów. Formowanie się matrycy biofilmu ma na celu ochronę mikroorganizmów (tworzących biofilm) przed degradacyjną działalnością czynników środowiskowych, w tym na działanie antybiotyków. Biofilm ma udział w patogenezie chorób przewlekłych, zwłaszcza zakażeń towarzyszących stosowaniu cewników, drenów, zakładaniu implantów. Stanowi poważny problem w zakażeniach wewnątrzszpitalnych. Złożona struktura biofilmu i odmienne cechy fizjologiczne drobnoustrojów go tworzących, tłumaczą po części ich wysoką oporność na działanie różnych czynników bakteriobójczych, w tym oporność na antybiotyki. Przykładem choroby w przebiegu której biofilm bakteryjny wydaje się odgrywać znaczącą rolę jest zapalenie płuc u pacjentów z mukowiscydozą.

Badania Dr Topa zostały opublikowane w najnowszym numerze czasopisma naukowego Microbiology.

“Chociaż wiele poprzednich badań wykazało działanie przeciwdrobnoustrojowe olejku cynamonowego, nie jest szeroko stosowany w przemyśle farmaceutycznym” – mówi dr Sanjida Halim Topa.

“Naszym celem było poszukiwanie molekularnej aktywności tego oleju, koncentrując się na jego głównym składniku, aldehydzie cynamonowym. Jest to związek, który nadaje cynamonowi swój smak.”

Zamiast zabijać bakterie, dr Topa zamierza zmodyfikować zachowanie bakterii poprzez zakłócenie komunikacji bakteryjnej, aby zapobiec tworzeniu się biofilmu.

“Postawiliśmy hipotezę, że stosowanie naturalnych środków przeciwdrobnoustrojowych, takich jak olejki eteryczne, może wpływać na powstawanie biofilmu. W związku z tym skupiliśmy się na wpływie różnych stężeń aldehydu cynamonowego w różnych stadiach rozwoju biofilmu.”

Dr Topa badała wpływ różnych stężeń aldehydu cynamonowego na biofilmy utworzone z patogennego szczepu bakterii Pseudomonas aeruginosa.

Badania zostały przeprowadzone w kooperacji z z naukowcami z Nanyang Technological University w Singapurze.

 

Opisywane badania były prowadzone w laboratoriach, a nie na pacjentach. Proszę pamiętać, że spożywanie cynamonu w dużych ilościach może być niebezpieczne dla zdrowia. W 2008 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności uznał toksyczność kumaryny, ważnego składnika cynamonu i potwierdził maksymalną dzienną dawkę spożycie (TDI) 0,1 mg kumaryny na kg masy ciała. Wiadomo, że kumaryna powoduje uszkodzenia wątroby i nerek w wysokich stężeniach i niepożądane działanie metaboliczne u ludzi z polimorfizmem CYP2A6.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.