Dieta bogata w błonnik chroni przed wirusem grypy
Błonnik pokarmowy zwiększa przeżywalność u myszy zakażonych grypą poprzez prawidłowe regulowanie układu odpornościowego na odpowiednim poziomie, wynika z przedklinicznych badań, których wyniki opublikowano 15 maja br. w czasopiśmie naukowym Immunity.
Dieta o wysokiej zawartości błonnika ogranicza szkodliwą, nadmierną odpowiedź immunologiczną w płucach, jednocześnie zwiększając odporność antywirusową poprzez aktywację komórek T. Odpowiedź immunologiczna w tym przypadku zależy od zmian w składzie bakterii jelitowych i zwiększenia produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) poprzez fermentację mikrobiologiczną błonnika pokarmowego.
„Korzystne działanie błonnika pokarmowego i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych na różne przewlekłe choroby zapalne, w tym astmę i alergie, w ostatnich latach spotkało się z dużym zainteresowaniem naukowców i motywowało ich do wykorzystanie błonnika w kolejnych badaniach klinicznych” – mówi starszy autor badań Benjamin Marsland z Monash University . „Ale obawialiśmy się, że takie leczenie może doprowadzić do ogólnego osłabienia odpowiedzi immunologicznej i może zwiększyć podatność na infekcje.”
Z punktu widzenia zdrowia publicznego zakażenia grypą typu A są szczególnie istotne, ponieważ grypa jest jedną z najczęstszych chorób wirusowych na świecie. Każdego roku zakaża się nią nwet 20% ludzi, co powoduje znaczną zachorowalność i śmiertelność. W nowym badaniu Marsland i jego zespół odkryli, że myszy były chronione przed zakażeniem grypą poprzez dietę uzupełnioną błonnikową inuliną lub SCFA.
Zastosowanie błonnika prowadziło zarówno do tłumienia wrodzonej odpowiedzi immunologicznej, która jest związana z uszkodzeniem tkanek, jak również do wzmocnienia adaptacyjnej odpowiedzi immunologicznej.
„Zazwyczaj okazuje się, że określone leczenie włącza lub wyłącza nasz układ odpornościowy” – mówi Marsland. „Co nas zaskoczyło to, że błonnik dietetyczny selektywnie wyłącza część naszego układu odpornościowego, jednocześnie włączając inną.”
W połączeniu z wcześniejszymi badaniami nowe odkrycia sugerują, że nowoczesna dieta zachodnia składająca się z żywności o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu oraz niskiej zawartości błonnika może zwiększyć podatność na choroby zapalne, a jednocześnie zmniejszać ochronę przed zakażeniami. Z terapeutycznego punktu widzenia, potrzebne są dodatkowe badania, aby określić, ile błonnika i jaki rodzaj błonnika będzie najbardziej skuteczny u ludzi.