Dieta

Superfoods – jarmuż

Jarmuż, nazywany królem warzyw jest najstarszą odmianą użytkową z rodziny kapustowatych. Jest to warzywa odporne na różne warunku atmosferyczne, a dodatkowo nawet w trakcie ujemnych temperatur nie traci swoich właściwości odżywczych i walorów smakowych. Podczas przymrozków zanika charakterystyczna goryczka, co sprawia że warzywo jest jeszcze smaczniejsze, dzieje się tak na wskutek wytwarzania się cukrów. Dlatego przyjęło się, że jarmuż powinno się zachowywać do pierwszego śniegu.

Co takiego zawiera jarmuż, że nazywamy go królem?
– Kwas foliowy
– Witaminy A, B1, B6, C, E, K, PP
– Potas
– Beta – Karoten
– Żelazo
– Wapń
– Sulforafan
– Antocyjany
– Polifenole

Powinno się go spożywać jeśli ktoś boryka się z problemami układu krwionośnego, alergią, astmą, żylakami, oraz jako środek wzmacniający funkcjonowanie nerek i wątroby.

Dzięki zawartości sulforafanu, możemy go stosować w zwalczaniu bakterii Helicobacter pylori, co chroni przed wystąpieniem wrzodów żołądka. Według niektórych źródeł substancja ta wykazuje również właściwości protekcyjne w ochronie przed nowotworami.

Jarmuż może być stosowany na surowo jak i po obróbce termicznej, co daje nam szeroki wachlarz możliwości jeśli chodzi o jego wykorzystanie

Martyna Szpaczek

Martyna Szpaczek, dietetyk kliniczny, autorka strony MukoDieta na Facebooku. "Jestem miłośniczką zdrowego żywienia i dietetykiem klinicznym... Jestem także pacjentką chorą na mukowiscydozę, która walczy i próbuje nieść pomoc wszystkim chorym z tą nieszczęsną deltą 508..."

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Zobacz także
Close
Back to top button