Jak zwiększyć kaloryczność posiłków w mukowiscydozie?

0

W mukowiscydozie zalecana jest dieta wysokoenergetyczna, jednak często zapotrzebowanie na kalorie jest dużo większe niż zapewniamy swojemu organizmowi.

Oto 5 porad jak zwiększać kaloryczność posiłków:

  1. Desery mleczne np. budynie możemy przyrządzać na bazie mleczka kokosowego, które jest bardzo smaczne, a oprócz tego ma dużo więcej kalorii niż standardowe mleko 3,2%! Dodatkowo robiąc mleczne budynie możesz wymieszać normalne mleko z odrobiną nutridrinka, nada to smak potrawie a dodatkowo wzbogaci o kalorie.
  2. Do różnych przekąsek oraz deserów możemy dodawać orzechy i pestki, które są niesamowitym źródłem witamin, składników mineralnych oraz kwasów omega 3! A jeśli nie lubisz pestek czy orzechów samych w sobie, skorzystaj z innej formy np. masła orzechowego lub migdałowego.
  3. Jeśli mamy problem, żeby zjeść duży objętościowo posiłek na śniadanie, to polecam bardzo różne pasty, które zwiększają kaloryczność posiłku, ale nie zwiększają znacznie objętości! Dobrym sposobem będzie przygotowanie pasty z awokado, twarogu lub pastę rybną np z łososia.
  4. Jeśli lubimy spożywać zupy, które ZAZWYCZAJ nie są obfite energetycznie, możemy zwiększyć kaloryczność takiej zupy dodając do niej śmietankę lub ser lub przyrządzić maślane grzanki i dodać je do zupy. Myślę, że jest to smakowita opcja.
  5. Ostatnią dość ostatnio kontrowersyjną wersją, jest dolewanie różnych olejów do potraw. Moim zdaniem, oczywiście lepiej jest spożyć mieszankę orzechów i nasion, ponieważ w taki sposób dostarczymy do naszego organizmu więcej składników mineralnych, natomiast nie każdy lubi orzechy i nasiona. W takiej sytuacji najłatwiej zwiększyć kaloryczność posiłku za pomocą oleju, który również jest obfity w właściwości prozdrowotne.
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.