W mukowiscydozie zalecana jest dieta wysokoenergetyczna, jednak często zapotrzebowanie na kalorie jest dużo większe niż zapewniamy swojemu organizmowi.
Oto 5 porad jak zwiększać kaloryczność posiłków:
- Desery mleczne np. budynie możemy przyrządzać na bazie mleczka kokosowego, które jest bardzo smaczne, a oprócz tego ma dużo więcej kalorii niż standardowe mleko 3,2%! Dodatkowo robiąc mleczne budynie możesz wymieszać normalne mleko z odrobiną nutridrinka, nada to smak potrawie a dodatkowo wzbogaci o kalorie.
- Do różnych przekąsek oraz deserów możemy dodawać orzechy i pestki, które są niesamowitym źródłem witamin, składników mineralnych oraz kwasów omega 3! A jeśli nie lubisz pestek czy orzechów samych w sobie, skorzystaj z innej formy np. masła orzechowego lub migdałowego.
- Jeśli mamy problem, żeby zjeść duży objętościowo posiłek na śniadanie, to polecam bardzo różne pasty, które zwiększają kaloryczność posiłku, ale nie zwiększają znacznie objętości! Dobrym sposobem będzie przygotowanie pasty z awokado, twarogu lub pastę rybną np z łososia.
- Jeśli lubimy spożywać zupy, które ZAZWYCZAJ nie są obfite energetycznie, możemy zwiększyć kaloryczność takiej zupy dodając do niej śmietankę lub ser lub przyrządzić maślane grzanki i dodać je do zupy. Myślę, że jest to smakowita opcja.
- Ostatnią dość ostatnio kontrowersyjną wersją, jest dolewanie różnych olejów do potraw. Moim zdaniem, oczywiście lepiej jest spożyć mieszankę orzechów i nasion, ponieważ w taki sposób dostarczymy do naszego organizmu więcej składników mineralnych, natomiast nie każdy lubi orzechy i nasiona. W takiej sytuacji najłatwiej zwiększyć kaloryczność posiłku za pomocą oleju, który również jest obfity w właściwości prozdrowotne.