Talerz Dietetyka
Danie z patelni
Otóż zgodnie z życzeniami miał być post z przepisami
Chcieliście zobaczyć „talerz dietetyka”, a ja dedykuję Wam całą patelnię
Przepis to iście banalny i w podaniu idealny
Danie z patelni to jedno z moich faworytów, ponieważ wydobywa wszystko, co cenię w zdrowym podejściu do żywienia!
Wartość odżywcza – smak – prostota/łatwość wykonania oraz możliwość kreatywności…
CIEKAWI PRZEPISU?
Otóż składniki dania to:
Mrożonka warzywna (jest ich coraz więcej dostępnych w marketach i tu warto zaznaczyć, że mrożenie to jedna z lepszych form przechowywania żywności, gdyż straty składników takich jak witaminy i minerały są najmniejsze) – może być włoszczyzna, mieszanka włoska, grecka, czy też polska (to tylko przykładowe propozycje, nie lokujemy tu produktu )
Passata pomidorowa, pomidory z puszki lub nawet gotowa zupa krem (również dostępne w wielu sieciach sklepów – tu tylko odsyłam do mojej złotej ZASADY SHERLOCKA – CZYTAJ SKŁADY I STOSUJ ME PORADY )
Jajko – jako źródło białka (możesz zamienić na łososia, pstrąga, tuńczyka lub ser mozzarella, czy też wersję roślinną – ser tofu z ziołami lub wędzony)
Oczywiście przyprawy: jeżeli kwestia zdrowia na to pozwala to ziołowe takie jak mój kuchenny klasyk, czyli czubryca zielona, papryka słodka, można też użyć delikatnych mieszanek ziołowych lub świeżej pietruszki, bazylii – to ta strefa kreatywności przygotowania dań
Dodatki: można wykorzystać pieczywo (zamiennie wafle orkiszowe, gryczane, jaglane) przesmarowane serkiem, pastą warzywną (tu też można okazyjnie wykorzystać gotowe dostępne na sklepowych półkach lub „ukręcić” własne z przepisów dostępnych we wcześniejszym poście).
Całość podduszmy na passacie lub pomidorach, dodajemy mieszankę, wbijamy jajko, posypujemy przyprawami i przykrywamy pokrywką czekając, aż białko się zetnie. Całość dekorujemy bazylią opcjonalnie oraz zjadamy z pieczywem przesmarowanym pastą – można nawet z patelni to jeszcze zaoszczędzimy czas na myciu naczyń .
Voila! Szybko, łatwo i przyjemnie – dziś już wiecie, jak gotować DZIELNIE
P.S. PRAKTYCZNE WSKAZÓWI:
*Gdy brak czasu „tak wdzięcznie wyglądające” jajko możecie zamienić na łososia, pstrąga, tuńczyka, czy też ser mozzarella lub tofu – nie straci na smaku oraz wartości odżywczej.
*W przypadku niewyrównanej glikemii lub cukrzycy lepiej wybrać pieczywo pełnoziarniste, graham, żytnie, orkiszowe, niż wafle (gryczane, żytnie, orkiszowe, jaglane).
*Pasta może być własna lub zamieniona na gotową z „zacnym” składem (z poprzednich postów wiecie już jak czytać etykiety i jakie produkty są warte uwagi), serkiem do smarowania lub pesto.
Jeżeli zależy Wam na zwiększeniu wartości energetycznej to można dodać oliwy, oleju rydzowego, konopnego, lnianego – będzie to dodatkowe źródło kwasów omega-3. Przy dobrej tolerancji dobrze sprawdzą się też pestki dyni, nasiona słonecznika, czy też orzechy włoskie.
Tym aromatycznym wpisem, dzielę się z Wami przepisem! Moje smaki teraz znacie – radę sobie z resztą dacie!
Czekam na odzew w komentarzach i wysokie miejsce w sondażach! Niech Was moc nie opuszcza i smak – dajcie znać, czy będziecie gotować tak
Wasz praktycznie i kreatywnie zakręcony Oddziałowy Dietetyk
Izabela Dudzik