Dieta

Mity żywieniowe: cukier niszczy wapń?

Cukier niszczy wapń? Zatrważającym faktem jest to, że ten mit istnieje już od 90 lat! A wzięło się to stąd, że japońskie badania wykazały, że podczas karmienia zwierząt dużą ilością cukru, ale jednocześnie tym zwierzętom nie podawano witaminy D, która jest niezbędna w budowaniu kości.

Cukier obwiniono za miękkie kości u zwierząt. Ta pogłoska okrążyła świat i jest do dziś. Natomiast ograniczenie wchłaniania wapnia następuje między innymi po połączeniu produktów bogatych w wapń oraz takich produktów jak szczaw (typu: szpinak czy rabarbar).

Kobieta w ciąży powinna jeść za dwoje? Jest to ogromny mit, ponieważ wiele kobiet nie zdaje sobie sprawy, że podając sobie i swojemu dziecko nadmierne ilości jedzenia bardziej krzywdzi to dziecko niż mu pomaga, może to nawet wpłynąć na ryzyko otyłości w wieku dorosłym! Organizm dziecka, które jest karmione słodyczami od najmłodszych lat jest bardzo osłabiony i podatny na wiele stanów zapalnych. W przypadku mukowiscydozy jest to podwójnie istotne, ponieważ udowodniono, że odpowiednia dieta jest elementem leczenia a nie tylko dodatkiem

Oczywiście w ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na energię, ale mimo to nie oznacza to jedzenia podwójnych obiadów czy pozwalania sobie na duże ilości słodyczy!

Martyna Szpaczek

Martyna Szpaczek, dietetyk kliniczny, autorka strony MukoDieta na Facebooku. "Jestem miłośniczką zdrowego żywienia i dietetykiem klinicznym... Jestem także pacjentką chorą na mukowiscydozę, która walczy i próbuje nieść pomoc wszystkim chorym z tą nieszczęsną deltą 508..."

Podobne artykuły

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Zobacz także
Close
Back to top button