Mity żywieniowe: cukier niszczy wapń?
Cukier niszczy wapń? Zatrważającym faktem jest to, że ten mit istnieje już od 90 lat! A wzięło się to stąd, że japońskie badania wykazały, że podczas karmienia zwierząt dużą ilością cukru, ale jednocześnie tym zwierzętom nie podawano witaminy D, która jest niezbędna w budowaniu kości.
Cukier obwiniono za miękkie kości u zwierząt. Ta pogłoska okrążyła świat i jest do dziś. Natomiast ograniczenie wchłaniania wapnia następuje między innymi po połączeniu produktów bogatych w wapń oraz takich produktów jak szczaw (typu: szpinak czy rabarbar).
Kobieta w ciąży powinna jeść za dwoje? Jest to ogromny mit, ponieważ wiele kobiet nie zdaje sobie sprawy, że podając sobie i swojemu dziecko nadmierne ilości jedzenia bardziej krzywdzi to dziecko niż mu pomaga, może to nawet wpłynąć na ryzyko otyłości w wieku dorosłym! Organizm dziecka, które jest karmione słodyczami od najmłodszych lat jest bardzo osłabiony i podatny na wiele stanów zapalnych. W przypadku mukowiscydozy jest to podwójnie istotne, ponieważ udowodniono, że odpowiednia dieta jest elementem leczenia a nie tylko dodatkiem
Oczywiście w ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na energię, ale mimo to nie oznacza to jedzenia podwójnych obiadów czy pozwalania sobie na duże ilości słodyczy!
Można by pomyśleć że w takim razie cukier jest dobry dla kości. Co za absurdy.
Piszesz, że to mity i nie przedstawiasz na to dowodów…