Dieta

Świąteczne superfoods w diecie chorych na mukowiscydozę – grzyby

Grzyby przez wiele lat były uważane za produkty bezwartościowe, jednak okazuje się, że grzyby zawierają korzystne dla nas składniki:

  • Białka
  • Witaminę B2
  • Witaminę B3

Jedynym minusem grzybów dla chorych na mukowiscydozę jest to, że są niskokaloryczne, ale za to zawierają dużo błonnika!

Oprócz tego grzyby wspomagają leczenie np. miażdżycy czy nowotworów!

Udowodniono, że grzyby spożywanie grzybów zmniejsza wchłanianie cholesterolu z diety, obniżając stężenie cholesterolu we krwi!

Grzyby mają właściwości:
– Immunostymulujące
– Przeciwnowotworowe
– Przeciwzapalne
– Hipoglikemiczne
– Antyoksydacyjne

Super przykładem są boczniaki, są to bardzo wartościowe grzyby, zawierają komplet witamin z grupy B, wapń, żelazo, cynk, magnez oraz selen!

Weźmy pod lupę borowika szlachetnego, jest to grzyb który cechują się dużą zawartością białka oprócz tego zawiera fosfor i potas. Dawniej kapelusze borowików przykładano do ran i właśnie ten grzyb przyspieszaj procesy regeneracyjne. Z borowika ponurego, który jest grzybem niejadalnym, uczeni wyizolowali substancje barwiącą – boletol, mającą silne właściwości antybiotyczne.

Martyna Szpaczek

Martyna Szpaczek, dietetyk kliniczny, autorka strony MukoDieta na Facebooku. "Jestem miłośniczką zdrowego żywienia i dietetykiem klinicznym... Jestem także pacjentką chorą na mukowiscydozę, która walczy i próbuje nieść pomoc wszystkim chorym z tą nieszczęsną deltą 508..."

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Zobacz także
Close
Back to top button