Świąteczne superfoods w diecie chorych na mukowiscydozę – grzyby
Grzyby przez wiele lat były uważane za produkty bezwartościowe, jednak okazuje się, że grzyby zawierają korzystne dla nas składniki:
- Białka
- Witaminę B2
- Witaminę B3
Jedynym minusem grzybów dla chorych na mukowiscydozę jest to, że są niskokaloryczne, ale za to zawierają dużo błonnika!
Oprócz tego grzyby wspomagają leczenie np. miażdżycy czy nowotworów!
Udowodniono, że grzyby spożywanie grzybów zmniejsza wchłanianie cholesterolu z diety, obniżając stężenie cholesterolu we krwi!
Grzyby mają właściwości:
– Immunostymulujące
– Przeciwnowotworowe
– Przeciwzapalne
– Hipoglikemiczne
– Antyoksydacyjne
Super przykładem są boczniaki, są to bardzo wartościowe grzyby, zawierają komplet witamin z grupy B, wapń, żelazo, cynk, magnez oraz selen!
Weźmy pod lupę borowika szlachetnego, jest to grzyb który cechują się dużą zawartością białka oprócz tego zawiera fosfor i potas. Dawniej kapelusze borowików przykładano do ran i właśnie ten grzyb przyspieszaj procesy regeneracyjne. Z borowika ponurego, który jest grzybem niejadalnym, uczeni wyizolowali substancje barwiącą – boletol, mającą silne właściwości antybiotyczne.