Sześciomiesięczne badanie dzieci z Baltimore w USA przeprowadzone przez naukowców z ośrodka naukowego Johns Hopkins Medicine wskazują, że zwiększenie ilości kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie powoduje zmniejszenie objawów astmy wywołanych zanieczyszczeniem powietrza w pomieszczeniach. To samo badanie sugeruje, że większe ilości dietetycznych kwasów tłuszczowych omega-6 mogą mieć odwrotny skutek i być związane z cięższym przebiegiem astmy.
Naukowcy twierdzą, że wyniki badania, opublikowane 29 marca w American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, sugerują że rodziny i pracownicy służby zdrowia mogą chronić dzieci przed szkodliwym wpływem zanieczyszczenia powietrza w pomieszczeniach, zwiększając ilość produktów spożywczych bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak łosoś, i redukujące pokarmy bogate w kwasy tłuszczowe omega-6, takie jak olej sojowy i olej kukurydziany.
Zanieczyszczenie powietrza w pomieszczeniach, ze źródeł takich jak gotowanie, czyszczenie (np. zamiatanie) i dym papierosowy, jest znanym czynnikiem wywołującym objawy astmy. Wcześniejsza praca grupy badawczej wykazała, że poziom zanieczyszczenia powietrza w pomieszczeniach domów w Baltimore, często przekracza dopuszczalne normy jakości powietrza.
Istnieje coraz więcej dowodów na to, że dieta, w szczególności kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, mogą odgrywać rolę w zdrowiu płuc, zmieniając reakcję organizmu i regulując procesy zapalne. Kwasy tłuszczowe omega-3, które występują obficie w rybach i niektórych orzechach i nasionach, są uważane za zdrowe częściowo dlatego, że zmniejszają stan zapalny w organizmie.
W innych badaniach wykazano, że kwasy tłuszczowe omega-6, występujące głównie w olejach roślinnych (w tym z kukurydzy, soi i słonecznika), mają skomplikowany wpływ na zdrowie i mają potencjał promowania stanu zapalnego.
Badanie objęło 135 dzieci z astmą w wieku od 5 do 12 lat.
Badanie wykazało, że każdy dodatkowy gram omega-6 w diecie wiązał się z 2-procentowym wzrostem prawdopodobieństwa wystąpienia objawów astmy w odpowiedzi na zwiększony poziom zanieczyszczeń. Więcej omega-6 w diecie było również związane z wyższym odsetkiem białych krwinek związanych z zapaleniem, neutrofilami, w odpowiedzi na zanieczyszczenie.
I odwrotnie, przy każdym 0,1-gramowym wzroście poziomów kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie, naukowcy zauważyli 3 do 4 procent mniejsze szanse wystąpienia objawów astmy w ciągu dnia w odpowiedzi na wzrost zanieczyszczenia powietrza w pomieszczeniu.
Ponieważ nowe badanie było raczej obserwacyjne niż randomizowane, kontrolowane badanie, naukowcy stwierdzili, że nie dowodzi ono przyczyny i skutku między spożywaniem kwasów tłuszczowych a ciężkością lub objawami astmy. Możliwe, że inne czynniki mogły przyczynić się do związku między kwasami tłuszczowymi a astmą. Potrzebne są dalsze badania.
Źródło: Johns Hopkins Medicine