Dieta

Nostrzyk żółty w diecie i ziołolecznictwie

Nostrzyk żółty to roślina, której okres kwitnienia właśnie się zakończył, ponieważ kwitnie od czerwca do października. Zapachem przypomina zapach świeżo ściętej trawy. Niestety, ale w uprawach uważana jest za chwast. Głównym związkiem zapachowym jest kumaryna, która jest uwalniania dopiero po wysuszeniu. Roślina ta najlepiej rozwija się w glebach wilgotnych i luźnych. Rośnie na przydrożach, usypiskach żwiru, suchych zboczach oraz pastwiskach.

Co takiego zawiera nostrzyk żółty?
– Zawiera flawonoidy
– Taniny
– Witaminę C

Oprócz tego przetwory z nostrzyka działają wykrztuśnie, zmiękczająco oraz przeciwbólowo.

Dodatkowo kumaryna ogranicza krzepliwość krwi, co zmniejsza ryzyko powstania zakrzepów! Jednak osoby borykające się z takimi problemami muszą bardzo uważać, żeby z nostrzykiem nie przesadzić.

Medycyna naturalna wykorzystuje nostrzyk żółty w leczeniu przewlekłym zapaleniu oskrzeli, bezsenności oraz w migrenach. Sprawdzi się też u osób z zakrzepowym zapaleniem żył i żylakach oraz przy hemoroidach.

Pamiętaj, nadmiar związków kumarynowych może powodować bóle głowy.

Martyna Szpaczek

Martyna Szpaczek, dietetyk kliniczny, autorka strony MukoDieta na Facebooku. "Jestem miłośniczką zdrowego żywienia i dietetykiem klinicznym... Jestem także pacjentką chorą na mukowiscydozę, która walczy i próbuje nieść pomoc wszystkim chorym z tą nieszczęsną deltą 508..."

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Zobacz także
Close
Back to top button