Superfoods – aronia

1

Aronia czarnoowocowa to roślina powszechnie uprawiana w Polsce, jest uważana za najbardziej wartościową odmianę aronii, gdyż w porównaniu do innych roślin wykazuje bardzo dużą zawartość antocyjanów i innych polifenoli.

Owoce aronii dojrzewają zazwyczaj we wrześniu, ale na krzewach zostają aż do mrozów, same nie spadają. Biolodzy twierdzą, że roślina ta jest proekologiczna, ponieważ jets odporna na wszelkie choroby i szkodniki. Dodatkowo jej owoce nie kumulują metali ciężkich takich jak kadm, ołów czy cyna.

Jakie korzyści aronia przynosi dla ludzkiego organizmu?

– Dzięki zawartości niklu i kobaltu działa antydepresyjnie
– Redukuje poziom cholesterolu
– Obfituje w witaminy: B2, B6, C, E oraz kwas foliowy
– Wspomaga pracę jelit
– Posiada właściwości przeciwgrzybiczne
– Wspiera układ odpornościowy

Wyciąg z owoców aroni jest pomocny w leczeniu chorób sercowo- naczyniowych, w cukrzycy, w chorobach nowotworowych oraz w schorzeniach oczu.

Jagody aronii wśród osób chorych na mukowiscydozę mogą pomóc w zmniejszaniu stanów zapalnych, dzięki zawartości antocyjanin zmniejszają aktywność enzymu uczestniczącego w stanach zapalnych.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

  1. meg mówi

    Nie przypuszczałam, że w naszej kuchni znajduje się tak wiele superfoods, tak więc nie ma konieczności sięgać po egzotyczne przyprawy, kiedy wystarczy zdrowych dodatków poszukać w naszych ogródkach. Dla wzmocnienia organizmu nadają się nie tylko suplementy w kapsułkach, ale także, napary roślinne z naszych rodzimych ziół czy owoców. O tej porze roku szczególnie polecam aronię oraz pigwę, jako smaczny dodatek na przykład do herbaty.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.