Mity żywieniowe – czy kiedykolwiek się z nimi spotkałeś?
OLIWA Z OLIWEK JEST NAJZDROWSZYM TŁUSZCZEM
Nie można powiedzieć, że oliwa z oliwek jest niezdrowa, oczywiście że jest! Zawiera witaminę E oraz kwasy tłuszczowe omega-3, jednak olej lniany zdecydowanie przoduje jeśli chodzi o swój skład, ponieważ zawiera kilkukrotnie więcej kwasów omega-3.
SZPINAK JEST BOGATY W ŻELAZO
Niestety szpinak nie jest aż tak obfity w żelazo jak myśleliśmy przez długi czas. Na tle innych warzyw wypada nadal dobrze, jednak żelazo zawarte w szpinaku wchłania się w bardzo niewielkim stopniu przez zawartość kwasu szczawiowego. Dużo więcej żelaza zawiera mięso czerwone
OSTRE PRZYPRAWY POWODUJĄ WRZODY ŻOŁĄDKA
Najczęstszym winowajcą jeśli chodzi o występowanie wrzodów żołądka jest bakteria Helicobacter pylorii, kolejną przyczyną jest nadużywanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych, czyli np. leków przeciwbólowych. Jedyne, co można przyznać to to, że ostre potrawy zaostrzają chorobę wrzodową, ale jej nie wywołują!