Dieta

Mity żywieniowe – czy kiedykolwiek się z nimi spotkałeś?

OLIWA Z OLIWEK JEST NAJZDROWSZYM TŁUSZCZEM

Nie można powiedzieć, że oliwa z oliwek jest niezdrowa, oczywiście że jest! Zawiera witaminę E oraz kwasy tłuszczowe omega-3, jednak olej lniany zdecydowanie przoduje jeśli chodzi o swój skład, ponieważ zawiera kilkukrotnie więcej kwasów omega-3.

SZPINAK JEST BOGATY W ŻELAZO

Niestety szpinak nie jest aż tak obfity w żelazo jak myśleliśmy przez długi czas. Na tle innych warzyw wypada nadal dobrze, jednak żelazo zawarte w szpinaku wchłania się w bardzo niewielkim stopniu przez zawartość kwasu szczawiowego. Dużo więcej żelaza zawiera mięso czerwone

OSTRE PRZYPRAWY POWODUJĄ WRZODY ŻOŁĄDKA

Najczęstszym winowajcą jeśli chodzi o występowanie wrzodów żołądka jest bakteria Helicobacter pylorii, kolejną przyczyną jest nadużywanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych, czyli np. leków przeciwbólowych. Jedyne, co można przyznać to to, że ostre potrawy zaostrzają chorobę wrzodową, ale jej nie wywołują!

Martyna Szpaczek

Martyna Szpaczek, dietetyk kliniczny, autorka strony MukoDieta na Facebooku. "Jestem miłośniczką zdrowego żywienia i dietetykiem klinicznym... Jestem także pacjentką chorą na mukowiscydozę, która walczy i próbuje nieść pomoc wszystkim chorym z tą nieszczęsną deltą 508..."

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Zobacz także
Close
Back to top button