Dieta przy resekcji jelita w przypadku mukowiscydozy

0

Zabieg resekcji jelita wykonywany jest u niektórych osób chorujących na mukowiscydozę, celiakię oraz w kilku innych jednostkach chorobowych.

Osoby będące po takim zabiegu, powinny przykładać większą uwagę do swojej diety, ponieważ to właśnie ona odgrywa bardzo ważną rolę w okresie rekonwalescencji.

Proces leczenia dzieli się na 3 fazy:

  1. Faza pooperacyjna – na tym etapie podajemy dietę opartą na płynach. W ilości 500 ml na dobę. Ilość płynów to ok 500 ml na dobę, płyny podawane są za pomocą łyżeczki.
  2. Okres adaptacji jelita – na tym etapie wyróżniamy 3 rodzaje diet
    • Dieta kleikowa klasyczna jest to dieta na bazie kleików ryżowych, kleików z kaszy manny.
    • Dieta kleikowa modyfikowana jest wprowadzana w momencie odpowiedniej tolerancji na dietę kleikową klasyczną. W tej diecie wprowadzamy sucharki bezcukrowe rozmoczone w herbacie, puree z ziemniaków lub marchewki, kisiele owocowe, galaretki. Ważne jest, by do posiłku dodawać niewielką ilość tłuszczy np. masła oraz sól.
    • Dieta papkowata stanowi wprowadzenie do diety docelowej, a dietą docelową jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczy. Na tym etapie jemy zupy kremy i rożne pasty mięsno- warzywne. Dieta powinna zawierać 5-6 małych posiłków. Ten sposób żywienia ma na celu stymulowanie, pozostawionej części jelita do przejęcia nowych funkcji. Nie jest konieczne by dostarczane były wszystkie potrzebne składniki odżywcze, ponieważ nadal niezbędne składniki odżywcze są dostarczane za pomocą żywienia pozajelitowego lub dojelitowego.
  3. Faza powrotu do zdrowia.Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczy. Tutaj najważniejszą zasadą jest ograniczenie błonnika w posiłkach, ograniczenie tłuszczu oraz cukrów prostych. Dania powinny być jak najbardziej rozdrobnione, a oprócz tego ważne jest spożywanie dużej ilości płynów- ok. 2 l na dobę Ważne jest by unikać laktozy, fruktozy, sacharozy i sorbitolu, ponieważ posiłki zawierające te składniki, będą obfitować w cukry, które są niewskazane na tym etapie.Sposoby obróbki termicznej dozwolone w tej diecie: – gotowanie, zwykłe i na parze – duszenie – pieczenie w folii i w naczyniu żaroodpornym
Pamiętaj, będąc po resekcji jelita musisz uzupełniać niedobory witaminy B12.

Nie stosowanie się do diety, może sprzyjać powstawaniu: kamicy żółciowej, kamicy nerkowej czy osteopenii (która nie leczona prowadzi do osteoporozy).

Jest to bardzo specyficzna dieta, dlatego najlepiej gdy jest ustalana przez specjalistę!
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.