Dieta w kamicy pęcherzyka żółciowego
Kamica pęcherzyka żółciowego to choroba współistniejąca wśród MukoLudków (osób chorujących na mukowiscydozę), cierpi na nią ok. 10% pacjentów z mukowiscydozą, jednak tylko u 4% jest ona objawowa. Dochodzi do tego na wskutek zastoju żółci w drogach żółciowych, powodem jest także nieprawidłowy skład żółci. Żółć składa się z cholesterolu, kwasów żółciowych i lecytyny. Kamienie lub złogi w pęcherzyku żółciowym powstają w sytuacji kiedy cholesterol łączy się z solami wapnia.
Jest kilka czynników, które sprzyjają powstawaniu tej choroby, między innymi jest to nieprawidłowa dieta, nadmiar tłuszczy nasyconych oraz cukru, zbyt mała ilość błonnika w diecie.
Do objawów zaliczymy ból brzucha, wymioty, wzdęcia i zaparcia.
Więc co w sytuacji, kiedy kamica pęcherzyka żółciowego już się u nas pojawiła?
W takiej sytuacji musimy zwiększyć w naszej diecie podaż błonnika, jeśli jesteś ciekawy jakie są dobre źródła błonnika odsyłam do posta ->
Dieta powinna składać się z 5 posiłków, ograniczeniu ulegają tłuste wędliny i sery. Jednak będąc na takiej diecie ograniczamy ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Poniżej tabelka, która zawiera roślinne źródła niezbędnych dla nas witamin. Z diety należy wykluczyć żółtko!
W diecie też niezbędne są antyoksydanty, które pomogą nam w walce z infekcjami.
Jaki sposób obróbki termicznej jest dobry?
– pieczenie bez obsmażania
– gotowanie w wodzie, na parze
WSKAZÓWKI:
– posiłki nie powinny być podawane w temperaturze pokojowej
– zupy przygotowuje się na wywarach warzywnych, nie stosuje się wywarów mięsnych, kostnych ani grzybowych
– niewielką ilość tłuszczu można dodać w postaci surowej, na zimno, do gotowych potraw.