Dieta

Polskie superfoods – czosnek

Czosnek pochodzi z górskich i podgórskich terenów Azji Środkowej. Lecznicze moce czosnku były już znane tysiące lat temu! Z tamtych czasów znane nam jest 20 przepisów o przygotowanie preparatów leczniczych.

Czosnek jest świetnym dodatkiem do potraw, nadaje im niepowtarzalny aromat i smak!

Czosnek niestety kwitnie krótko, bo od lipca do sierpnia. Czy wiesz, że aż w 65% składa się z wody? Oprócz tego obfituje w witaminę C, potas, żelazo, magnes i fosfor. W wyniku rozdrobnienia czosnku powstaje enzym – allicyna. To właśnie allicyna nadaje czosnkowi właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Oprócz tego związek ten powoduje obniżenie stężenia lipidów.

Co oprócz tego daje czosnek?

  • Oddziałuje na bakterię Helicobacter pylori;
  • Działa przeciwgrzybiczo;
  • Obniża ciśnienie tętnicze krwi.
Nie należy spożywać czosnku w nadmiernych ilościach (max. 1 ząbek na dzień), ponieważ może powodować zgagę i wzdęcia. Przeciwwskazaniem do spożywania czosnku są alergie oraz przyjmowanie warafryny (leku rozrzedzającego krew).

Martyna Szpaczek

Martyna Szpaczek, dietetyk kliniczny, autorka strony MukoDieta na Facebooku. "Jestem miłośniczką zdrowego żywienia i dietetykiem klinicznym... Jestem także pacjentką chorą na mukowiscydozę, która walczy i próbuje nieść pomoc wszystkim chorym z tą nieszczęsną deltą 508..."

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Zobacz także
Close
Back to top button