Dieta
Polskie superfoods – czosnek

Czosnek pochodzi z górskich i podgórskich terenów Azji Środkowej. Lecznicze moce czosnku były już znane tysiące lat temu! Z tamtych czasów znane nam jest 20 przepisów o przygotowanie preparatów leczniczych.
Czosnek jest świetnym dodatkiem do potraw, nadaje im niepowtarzalny aromat i smak!
Czosnek niestety kwitnie krótko, bo od lipca do sierpnia. Czy wiesz, że aż w 65% składa się z wody? Oprócz tego obfituje w witaminę C, potas, żelazo, magnes i fosfor. W wyniku rozdrobnienia czosnku powstaje enzym – allicyna. To właśnie allicyna nadaje czosnkowi właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Oprócz tego związek ten powoduje obniżenie stężenia lipidów.
Co oprócz tego daje czosnek?
- Oddziałuje na bakterię Helicobacter pylori;
- Działa przeciwgrzybiczo;
- Obniża ciśnienie tętnicze krwi.
Nie należy spożywać czosnku w nadmiernych ilościach (max. 1 ząbek na dzień), ponieważ może powodować zgagę i wzdęcia. Przeciwwskazaniem do spożywania czosnku są alergie oraz przyjmowanie warafryny (leku rozrzedzającego krew).