Szukając wyłącznika celiakii
Naukowcy z Uniwersytetu Stanford w USA odkryli w jaki sposób białko związane z celiakią może zostać unieczynnione. Odkrycie jest szansą stworzenia nowej metody leczenia tej choroby.
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, która według niektórych szacunków dotyka nawet jedną na sto osób. Jest jedną z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego w Europie. W Polsce nie prowadzi się krajowego rejestru chorych na celiakię, dlatego dane epidemiologiczne są jedynie szacunkowe. Większość przypadków celiakii pozostaje nierozpoznana. Szacuje się, że na celiakię choruje około 1% populacji, czyli około 400 000 osób w Polsce.
Celiakalne objawy są wywoływane przez gluten, białko występujące w pszenicy i pokrewnych roślinach. Gluten wywołuje nadmierną reakcję immunologiczną, gdy jest modyfikowany przez enzym transglutaminazę 2 (TG2) w jelicie cienkim. Nowe badania opublikowane w 23 lutego w czasopiśmie Journal of Biological Chemistry wskazują na enzym, który wyłącza TG2, potencjalnie torując drogę nowym metodom leczenia celiakii.
„Obecnie brakuje metod leczenia osób z celiakią, a najlepszym podejściem jest obecnie ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej przez całe życie. Być może powodem tego jest nasze stosunkowo słabe zrozumienie TG2.” – powiedział Michael Yi, kierownik zespołu badawczego.
Biochemia tego, w jaki sposób TG2 oddziałuje z glutenem i indukuje odpowiedź immunologiczną, została dokładnie zbadana, ale pozostają jeszcze bardziej podstawowe tajemnice, na przykład, jak TG2 zachowuje się u ludzi bez celiakii. Chaitan Khosla, profesor z Stanford i dyrektor Stanford Chemistry, Engineering & Medicine for Human Health, który nadzorował nowe badania, przeprowadził kilka badań pokazujących, że TG2 może być aktywna lub nieaktywna.
W 2011 r. Zespół prof. Khosli zidentyfikował enzym który aktywuje TG2 przez rozerwanie jego wiązania dwusiarczkowego. W ramach nowego, opisywanego badania, naukowcy przeprowadzili eksperymenty w hodowlach komórkowych i odkryli enzym, który ponownie tworzy to wiązanie, dezaktywując TG2 – ERp57.
TG2 jest teraz pierwszym białkiem, o którym wiadomo, że ma dwukierunkowy przełącznik typu włącz/wyłącz. Blokowanie TG2 jest obiecującym sposobem leczenia pacjentów z celiakią bez konieczności wprowadzania zmian w diecie przez całe życie.
Prace zostały sfinansowane przez amerykański National Institutes of Health.
Źródło: Uniwersytet Stanford