Czarna herbata w walce z mukowiscydozą?
Spożywanie flawonoidów może wpływać na mikroflorę jelitową, co z kolei może poprawiać funkcjonowanie układu odpornościowego i metabolizmu u pacjentów chorujących na mukowiscydozę – dowodzą naukowcy w pracy opublikowanej 7 września br. w czasopiśmie Nutrients.
Naukowcy z Australii zbadali, czy spożywanie flawonoidów dostarczanych w normalnej diecie może przyczynić się do leczenia mukowiscydozy i współistniejących chorób w CF poprzez zmianę składu mikroflory jelitowej.
Do badań włączono osiemnastu dorosłych pacjentów z mukowiscydozą, bez zaostrzeń płucnych, bez hospitalizacji i bez zmian masy ciała powyżej 3% w okresie 8 tygodni poprzedzających rozpoczęcie badań.
Mikroflora jelitowa została określona przez sekwencjonowanie DNA w próbkach kału od pacjentów, a preferencje żywnościowe i spożywane pokarmy na podstawie ankiety.
W niniejszym badaniu stwierdzono związek pomiędzy spożyciem określonych flawonoidów a składem mikroflory jelitowej u pacjentów z mukowiscydozą. Obserwacje naukowców sugerują, że czarna herbata i jej główne flawonoidy mogą pozytywnie korelować ze względną obfitością bakterii Actinomcyes i ujemnie z ilością bakterii rodzaju Coriobacteriia z rodziny Coriobacteriaceae.
Dieta jest jednym z najbardziej modyfikowalnych czynników, które mogą kształtować mikroflorę jelitową u człowieka. Dalsze zrozumienie działania modulującego mikroflorę jelitową przez flawonoidy, może pomóc w opracowaniu bardziej holistycznych terapii żywieniowych ukierunkowanych na wiele stanów związanych z mukowiscydozą, w celu dalszej poprawy jakości życia pacjentów z tą chorobą.
Wyniki dostępne są w języku angielskim tutaj: https://www.mdpi.com/2072-6643/10/9/1264/htm
Źródło: School of Medicine, Menzies Health Institute Queensland, University of Canberra, University Drive