Światowy Dzień Jaja i przepis na szakszukę
Tydzień zakończymy z JAJEM, dosłownie i w przenośni 😃 DLACZEGO?
Otóż żyjąc w XXI wieku doczekaliśmy dni tematycznych w naszych kalendarzach i spieszę Wam donieść, że DZISIAJ MAMY DZIEŃ JAJKA, stąd też temat tego artykułu.
Nie będzie on długi, ponieważ o wartości odżywczej jajka już nie raz wspominaliśmy i dobrze wiecie, że białko jaja uznawane jest jako BIAŁKO WZORCOWE mające największą wartość biologiczną.
Dodatkowo osoby po transplantacji szczególną uważność powinny zastosować, jeśli chodzi o spożywanie jajek w formie surowej (te są zabronione) – dotyczy to też form deserów (lody, tiramisu, kogel-mogel, serniki na zimno).
Czy jednak nic nam już w życiu nie pozostało?
Otóż nie, ponieważ o możliwościach deserów bez wykorzystania jajek już wspominaliśmy – poprzez modyfikację w tiramisu, wybór lodów – sorbety lub coraz bardziej popularne lody roślinne, które jajek w składzie nie zawierają.
Jeżeli nurtuje Was, jakie są preferencje Waszego dietetyka, to poniżej odrobina PRYWATY 😃
Moje ulubione danie z jajkiem to: MAGICZNIE BRZMIĄCA SZAKSZUKA ;D
CO TO ZA DANIE, DLACZEGO WŁAŚNIE TAKIE?
Według definicji „cioci Wikipedii” to danie z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, najprawdopodobniej wywodzące się z Tunezji tudzież Jemenu. Składa się z pomidorów, papryki oraz cebuli przyprawionych kuminem, gdzie jajka po ścięciu posypane jest świeżą kolendrą.
Tak jest z definicji, jednak Wasz dietetyk uwielbia to danie, ponieważ daje wiele możliwości na kreatywne działania 😃
Zapytacie jakie?
Otóż można bazować na pomidorach oraz dodać innych lubianych warzyw (np.: cukinia, dynia lub włoszczyzna), jeżeli cebula lub papryka nam szkodzą można je zastąpić innym warzywem oraz wzbogacić smak i wartość odżywczą dania poprzez dodatki..
Jakie?
Można wykorzystać ser mozzarella, feta (tu pamiętamy, że stosujemy sery z mleka pasteryzowanego), tofu (smakowe lub naturalne).
Dane danie możecie przyprawić swoimi lubianymi, dobrze tolerowanymi przyprawami, niekoniecznie takimi, jakie zaleca definicja. Dobrze sprawdzi się czubryca zielona, kurkuma o działaniu anty-zapalnym, czy też papryka słodka, czy też świeże zioła (bazylia, pietruszka).
Dodatek świeżych warzyw pod postacią miksu rukoli, roszponki też będzie mile widziany (tu pamiętajcie o zachowaniu odpowiedniej higieny podczas jej przygotowania).
Całość można uwieńczyć podprażonymi pestkami dyni, słonecznika i dodatkiem pieczywa oraz dobrej pasty, jako smarowidła.
Widzicie więc, jak wiele możliwości daje powyższe danie, zaś jako dowód dodaje zdjęcie z cyklu ZE STOŁU DIETETYKA PLUS KILKA INNYCH „JAJECZNYCH INSPIRACJI”
Życzę Wam dobrego weekendu!
Niech MOC BĘDZIE Z WAMI 😃 Izabela Dudzik