Dieta

Światowy Dzień Jaja i przepis na szakszukę

Tydzień zakończymy z JAJEM, dosłownie i w przenośni 😃 DLACZEGO?

Otóż żyjąc w XXI wieku doczekaliśmy dni tematycznych w naszych kalendarzach i spieszę Wam donieść, że DZISIAJ MAMY DZIEŃ JAJKA, stąd też temat tego artykułu.

Nie będzie on długi, ponieważ o wartości odżywczej jajka już nie raz wspominaliśmy i dobrze wiecie, że białko jaja uznawane jest jako BIAŁKO WZORCOWE mające największą wartość biologiczną.

Dodatkowo osoby po transplantacji szczególną uważność powinny zastosować, jeśli chodzi o spożywanie jajek w formie surowej (te są zabronione) – dotyczy to też form deserów (lody, tiramisu, kogel-mogel, serniki na zimno).

Czy jednak nic nam już w życiu nie pozostało?

Otóż nie, ponieważ o możliwościach deserów bez wykorzystania jajek już wspominaliśmy – poprzez modyfikację w tiramisu, wybór lodów – sorbety lub coraz bardziej popularne lody roślinne, które jajek w składzie nie zawierają.

Jeżeli nurtuje Was, jakie są preferencje Waszego dietetyka, to poniżej odrobina PRYWATY 😃

Moje ulubione danie z jajkiem to: MAGICZNIE BRZMIĄCA SZAKSZUKA ;D

CO TO ZA DANIE, DLACZEGO WŁAŚNIE TAKIE?

Według definicji „cioci Wikipedii” to danie z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, najprawdopodobniej wywodzące się z Tunezji tudzież Jemenu. Składa się z pomidorów, papryki oraz cebuli przyprawionych kuminem, gdzie jajka po ścięciu posypane jest świeżą kolendrą.

Tak jest z definicji, jednak Wasz dietetyk uwielbia to danie, ponieważ daje wiele możliwości na kreatywne działania 😃

Zapytacie jakie?

Otóż można bazować na pomidorach oraz dodać innych lubianych warzyw (np.: cukinia, dynia lub włoszczyzna), jeżeli cebula lub papryka nam szkodzą można je zastąpić innym warzywem oraz wzbogacić smak i wartość odżywczą dania poprzez dodatki..

Jakie?

Można wykorzystać ser mozzarella, feta (tu pamiętamy, że stosujemy sery z mleka pasteryzowanego), tofu (smakowe lub naturalne).

Dane danie możecie przyprawić swoimi lubianymi, dobrze tolerowanymi przyprawami, niekoniecznie takimi, jakie zaleca definicja. Dobrze sprawdzi się czubryca zielona, kurkuma o działaniu anty-zapalnym, czy też papryka słodka, czy też świeże zioła (bazylia, pietruszka).

Dodatek świeżych warzyw pod postacią miksu rukoli, roszponki też będzie mile widziany (tu pamiętajcie o zachowaniu odpowiedniej higieny podczas jej przygotowania).

Całość można uwieńczyć podprażonymi pestkami dyni, słonecznika i dodatkiem pieczywa oraz dobrej pasty, jako smarowidła.

Widzicie więc, jak wiele możliwości daje powyższe danie, zaś jako dowód dodaje zdjęcie z cyklu ZE STOŁU DIETETYKA PLUS KILKA INNYCH „JAJECZNYCH INSPIRACJI”

Życzę Wam dobrego weekendu!
Niech MOC BĘDZIE Z WAMI 😃 Izabela Dudzik

Izabela Dudzik

mgr Izabela Dudzik – dietetyk na Oddziale Transplantacji Płuc z Pododdziałem Mukowiscydozy, Chirurgii Klatki Piersiowej oraz Chorób Płuc w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu. Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, dyplomowany - dietetyk stale poszerzająca swoją wiedzę merytoryczną poprzez dalszą edukację, kursy, szkolenia i konferencje. Pracująca i działająca w zgodzie z ideą: BY PACJENTOM ŻYŁO SIĘ LEPIEJ, co na co dzień stara się realizować na swoich oddziałach.

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Zobacz także
Close
Back to top button