Produkty spożywcze sprzyjające powstawaniu śluzu i produkty eliminujące jego nadmiar

0

W przebiegu mukowiscydozy dochodzi do wytwarzania sporych ilości śluzu w organizmie osoby chorej, śluz ten odkłada się, tym samym zmniejszając ich wydolność. Oczywiście niemożliwe jest, żeby za pomocą diety pozbyć się całego śluzu z naszego organizmu, jednak prawidłowa dieta może wpłynąć na zmniejszenie stanów zapalnych, co również sprawi że ilość śluzu zalegająca w naszych narządach będzie mniejsza.

Nadmiar sodu, cukru i tłuszczy nasyconych nie wpływa korzystnie na nasz organizm, a wręcz przeciwnie ułatwia sprawę bakteriom, które mają pożywkę i mogą się rozwijać tworząc stany zapalne.

Dieta obfita w warzywa i owoce i orzechy, które zawierają witaminy i składniki mineralne powoduje, że dostarczamy do naszego organizmu składniki, które zmniejszają ilość bakterii, a tym samym ilość stanów zapalnych. Dlatego w diecie powinny się znajdować źródła kwasów omega 3, a ten składnik znajdziemy w łososiu, pestkach dyni czy orzechach. Oprócz tego pamiętaj o owocach cytrusowych, udowodniono że codzienne spożywanie grejpfruta zmniejsza stężenie białka C-reaktywnego (CRP) Czarny ryż – badania opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry mówią o tym, że ten produkt pozwala na zwalczenie stanów zapalnych wywołanych przez alergię i astmę!

Oprócz tego poniżej przygotowałam dla Ciebie małą ściągę, co powinieneś wdrożyć do swojej diety, a co ograniczyć.

Produkty sprzyjające powstawaniu śluzu i produkty eliminujące jego nadmiar
Produkty sprzyjające powstawaniu śluzu i produkty eliminujące jego nadmiar

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.