Wyniki nowych badań naukowych sugerują, że probiotyki mogą poprawić nie tylko pracę naszych jelit, ale również wątroby.
Do tej pory “probiotyki badano najintensywniej w kontekście układu żołądkowo-jelitowego, a nie wątroby” – powiedział Bejan Saeedi, doktorant z Emory University, który przeprowadził badania na temat wpływu probiotyków na pracę wątroby.
Saeedi przedstawił wyniki swoich badań podczas corocznego spotkania American Society for Investigative Pathology w trakcie konferencji Experimental Biology, które odbywa się w dniach 21-25 kwietnia w San Diego, w USA.
Saeedi i jego koledzy skupili się na badaniu probiotycznej bakterii Lactobacillus rhamnosus GG (znanej jako LGG albo ATCC 53103), gatunku powszechnie występującego w wielu probiotycznych preparatach dostępnych bez recepty. Przez dwa tygodnie dawali myszom pokarm z LGG, a następnie badali, w jaki sposób wątroba reagowała na wysoką dawkę paracetamolu.
Przyjmowanie zbyt dużej ilości paracetamolu może spowodować poważne uszkodzenie wątroby, a nawet śmierć, w wyniku stresu oksydacyjnego. Jednak naukowcy odkryli, że myszy otrzymujące leczenie probiotyczne doznały mniejszych uszkodzeń wątroby, w porównaniu z myszami, które nie otrzymywały probiotyków.
“Podawanie probiotyku LGG myszom poprawia odpowiedź przeciwutleniającą wątroby, chroniąc ją przed uszkodzeniami oksydacyjnymi powstałymi w wyniku działania leków, takich jak paracetamol” – wyjaśnił Saeedi.
Wcześniejsze badania prowadzone przez kolegów Saeediego wskazują na rolę białka o nazwie Nrf2, które reguluje ekspresję genów zaangażowanych w zwalczanie wolnych rodników.
Inne, wcześniejsze badania na myszach wykazały, że LGG może chronić przed alkoholową chorobą wątroby i niealkoholowym stłuszczeniowym zapaleniem wątroby.
Potrzebne są jednak dalsze badania, w tym badania kliniczne z udziałem ludźmi.
Źródło: Konferencja Experimental Biology 2018