Enzymy trzustkowe w mukowiscydozie z drożdży – nowe badania kliniczne w Stanach Zjednoczonych i Europie w IV kwartale 2018

0

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zatwierdziła zgłoszenie Investigational New Drug (IND) dla  produktu leczniczego MS1819-SD firmy AzurRx BioPharma, u pacjentów z zewnątrzwydzielniczą niewydolnością trzustki (EPI) z powodu mukowiscydozy (CF). Ogłoszono także plany zainicjowania wieloośrodkowych badań klinicznych fazy 2 w Stanach Zjednoczonych i Europie w czwartym kwartale 2018 r.
W odróżnieniu od enzymów trzustkowych dostępnych obecnie na rynku, wykorzystujących składniki  pochodzenia zwierzęcego, MS1819-SD wytwarza się w procesie biotechnologicznym, z użyciem drożdży Yarrowia lipolytica.

Yarrowia lipolytica to gatunek grzybów z rzędu drożdżakowców, wykorzystujący tłuszcze jako źródło węgla i energii. W naturze gatunek Yarrowia lipolytica został wyizolowany z wielu miejsc np. z gleby i mchów antarktycznych czy z mrowisk mrówek uprawiających grzyby (plemię Attini), gdzie został znaleziony w komorze do uprawiania grzybów i komorze z odpadkami. Obecnie drożdże te są stosowane jako szczepionki do produkcji przemysłowej serów.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.