Przeciwutleniacze zmniejszają liczbę infekcji u pacjentów z mukowiscydozą

1

Naukowcy z Children’s Hospital Colorado i University of Colorado School of Medicine potwierdzili, że stosowanie zestawu witamin wzbogaconych przeciwutleniaczami (antyoksydantami) może zmniejszać częstotliwość zaostrzeń i infekcji płucnych u osób z mukowiscydozą (CF).

Wyniki badań zostały niedawno opublikowane w internetowym wydaniu American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

16-tygodniowe badanie przeprowadzono u 73 pacjentów z niewydolną trzustki, w wieku 10 lat i starszych (średni wiek pacjentów: 22 lata). Pacjenci z niewydolnością trzustkową zazwyczaj mają problemy z prawidłowym wchłanianiem przeciwutleniaczy w diecie, w tym karotenoidów, tokoferoli (witamina E), koenzymu Q10 i selenu, które pomagają neutralizować stany zapalne w organizmie.

Podczas badania przeciwutleniacze dostarczano w kapsułkach zaprojektowanych specjalnie dla osób mających trudności z wchłanianiem tłuszczów i białek.

Badana suplementacja zwiększała stężenie przeciwutleniaczy w krwioobiegu u pacjentów. Co istotne, wydaje się, że terapia przeciwutleniaczami przedłużała czas między kolejnymi zaostrzeniami wymagającymi antybiotykoterapii.

Ponadto w grupie leczonej przeciwutleniaczem występowała mniejsza częstość występowania problemów z układem oddechowym w porównaniu do grupy kontrolnej.

“Pojedyncze doustne preparaty przeciwutleniające były wcześniej testowane w mukowiscydozie, ale z niejednoznacznymi wynikami, jednak nie było dobrze zaprojektowanej, randomizowanej kontrolowanej próby klinicznej koktajlu antyoksydacyjnego, który zawierałby wiele przeciwutleniaczy w jednym preparacie” – powiedział Scott D. Sagel, pediatra, pulmonolog w Children’s Colorado i profesor pediatrii na University of Colorado School of Medicine.

 

  1. Violetta mówi

    Dobry wieczór. Wiadomość do Pani dietetyk z prośbą o ustalenie ilości kreonu.Oto przykładowa dieta syna.1śniadanie -płatki czekoladowe z 100ml.mleka,łyżka miodu,garść orzechów.2 śniadanie-bułka z masłem,szynką i serem.Obiad-gotowane ziemniaki polane masłem,kotlet schabowy(duży),surówka.Podwieczorek-kawałek ciasta czekoladowego,batonik kinder,cukierek czekoladowy.Kolacja-bułka z masłem i serem,dwie parówki.Pokolacja np.ok.100gram orzechów solonych.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.