Antybiotyki zapewniają Clostridium difficile środowisko bogate w składniki odżywcze i brak konkurencji

Clostridium difficile fot. CDC
0

Naukowcy z North Carolina State University potwierdzili, że stosowanie antybiotyków tworzy swego rodzaju “bankiet” dla Clostridium difficile, poprzez zmianę natywnych bakterii jelitowych, które normalnie konkurowałyby z Clostridium o składniki odżywcze. Odkrycia mogą prowadzić do opracowania probiotyków i innych strategii zapobiegania zakażeniom wywołanym przez Clostridium.

Clostridium difficile jest szkodliwą bakterią, która może powodować ciężkie, nawracające, a czasami śmiertelne infekcje jelit. Chociaż te bakterie powszechnie występują w naszym środowisku, infekcje Clostridium difficile występują głównie u pacjentów, którzy przyjmują antybiotyki. Do najbardziej narażonej grupy należą pacjencji leczeni przewlekle antybiotykami, np. chorzy na mukowiscydozę.

“Wiemy, że antybiotyki są głównym czynnikiem ryzyka zakażenia Clostridium difficile, ponieważ zmieniają mikroflorę jelitową i równowagę bakteryjną w jelitach, eliminując bakterie, które normalnie tam występują” – mówi Casey Theriot, autor artykułu opisującego badania. “Nasze najnowsze badania sugerują, że mikroflora jelit może zapewniać naturalną odporność na kolonizację Clostridium difficile po przez konkurowanie o składniki odżywcze w tym środowisku, konkretnie o aminokwas – prolinę”.

Naukowcy wprowadzili do jelit myszy leczonych antybiotykiem bakterie Clostridium difficile i monitorowali ich środowisko jelitowe w czterech odstępach czasu: 0, 12, 24 i 30 godzin po wprowadzeniu. Przeanalizowali obecne w jelitach składniki pokarmowe, a analiza RNA wskazała, które geny Clostridium difficile były aktywne w metabolizowaniu tych składników odżywczych.

Naukowcy odkryli, że ilość proliny w jelitach zmniejszyła się wraz ze wzrostem populacji Clostridium difficile. Dodatkowo zwiększyła się również ilość metabolitów proliny, co wskazuje, że Clostridium difficile metabolizował prolinę. Analiza RNA dodatkowo potwierdziła stosowanie proliny przez Clostridium difficile.

“Udowodniliśmy, że przy braku konkurencji Clostridium difficile metabolizuje prolinę i inne aminokwasy w mysim modelu doświadczalnym, wykorzystując ją jako paliwo do przetrwania i rozwoju” – mówi Theriot. “Mam nadzieję, że ta informacja może doprowadzić do opracowania lepszych probiotyków lub “dobrych bakterii”, które mogą wyeliminować Clostridium difficile w jelitach. Ostatecznym celem jest kontrolowanie tych bakterii w sposób, który nie polegałby wyłącznie na antybiotykach.”

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.