Kurkuma w diecie diabetyka chorującego na mukowiscydozę, kolejny wymysł czy skuteczna przyprawa?

0

Kurkuma to jedna z indyjskich przypraw, która jest bardzo aromatyczna, a oprócz tego bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, Hindusi nie wyobrażają sobie żeby tej przyprawy mogło w ich kuchni zabraknąć.

Kurkuma, a dokładniej kurkumina jest to związek organiczny, który nadaje przyprawie żółty kolor a dodatkowo wpływa na zmniejszenie produkcji glukozy, a to właśnie wahanie tego składnika może być szczególnie niebezpieczne w przypadku cukrzycy!

Oprócz tego kurkumina wpływa na zmniejszenie stanów zapalnych, które mogą być wywoływane przez hiperglikemię czyli nadmiar glukozy we krwi.

Często samą cukrzycę poprzedza stan nazywany nieprawidłową tolerancją glukozy, jeśli coś takiego już Cię dotknęło to zacznij działać od razu, a to właśnie dlatego że nieprawidłowa tolerancja glukozy jest stanem, w którym jesteśmy jeszcze w stanie przeciwdziałać cukrzycy, jednak tutaj ważną rolę pełni diagnostyka, która powinna być regularna z powodu tego, że cukrzyca w mukowiscydozie daje objawy bardzo późno, wtedy kiedy jest już konieczne leczenie za pomocą insuliny.

Jakiś czas temu przeprowadzono badanie, które trwało dokładnie 9 miesięcy i objęło 240 osób, które zmagały się ze stanem nieprawidłowej tolerancji glukozy, grupę tę podzielono na 2 grupy i jednej grupie było podawane placebo, natomiast drugiej grupie było podawane 250 mg kurkuminy. Efekt był taki, że żadna osoba przyjmująca kurkuminę nie zachorowała na cukrzycę, oprócz tego wykazano że poziom glukozy wśród tych osób spadł aż o 20%.

Obecnie uznaje się, że kurkuma to lider w przeciwdziałaniu cukrzycy, kurkuma usprawnia funkcjonowanie komórek beta trzustki więc jest składnikiem, który obowiązkowo powinien znaleźć się w diecie każdej osoby dbającej o zdrowie!

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.