Zmywarka do naczyń – jak dbać o jej czystość i nie dopuścić do rozwoju bakterii i grzybów

0

Powoli zmywarka staje się niemal standardem w wyposażeniu naszych domów. Często w grupach dyskusyjnych, na forach pojawia się pytanie, czy jest bezpieczna dla osób chorych na mukowiscydozę? TAK.

Niezależnie od poniesionych wydatków na zmywarkę zawsze konieczne jest zachowanie czystości urządzenia. We wszystkich urządzeniach gospodarstwa domowego mogą rozwijać się różne drobnoustroje: bakterie, grzyby. Podobnie jest ze zmywarkami. Badanie tureckich naukowców, opublikowane w Medical Mycology, sugeruje, że ok. 62% zmywarek jest skolonizowanych przez mikroskopijne grzyby, przede wszystkim z gatunków Exophilia, Rhodotorula i Candida parapsilosis. Podobne wyniki badań ogłosili też naukowcy Słowenii, Chin oraz Holandii. Grzyby ukrywały się w uszczelkach zmywarek, świetnie radząc sobie z wysoką temperaturą, nawet do 80 stopni C. Te same grzyby zasiedlają też podobne miejsca w naszych pralkach!

Jak dbać o zmywarkę, eliminować grzyby i bakterie?

  • Czyszczenie. Przynajmniej raz w miesiącu czyścić uszczelki, wewnętrzną stronę drzwiczek, wszelkie zakamarki w tym komorę na kostki czyszczące.
  • Pusty przebieg. Raz w miesiącu robić mycie na pusto, bez naczyń, ale z użyciem detergentów lub specjalnych płynów/tabletek do czyszczenia zmywarek.
  • Odkamienianie. Raz na pół roku lub nawet częściej zrobić odkamienianie zmywarki z użyciem odkamieniacza.
  • Suszenie. Po zakończeniu zmywania uchylać drzwiczki (pozwoli to odparować wilgoci).

 

Zmywarka do dezynfekcji termicznej sprzętów do fizjoterapii oddechowej?

Tak, można wykorzystać zmywarkę do takiej dezynfekcji sprzętów do fizjoterapii oddechowej, ale pod warunkiem, że zmywarka ma ona możliwość mycia wodą o temperaturze powyżej 70oC przez co najmniej 30 minut. Jednak dużo skuteczniejszą i bezpieczniejszą wersją dezynfekcji termicznej jest wygotowywanie w wodzie lub użycie wyparzaczy (potocznie nazywanych “sterylizatorami parowymi”).

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.