Słony smak mukowiscydozy

Autor

Dzisiaj Międzynarodowy Dzień Pocałunku, to dobry moment żeby wyjaśnić czym jest „Słony smak mukowiscydozy”, dlaczego w Europie od stuleci mówiło się o „słonym pocałunku czoła niemowlaków”.

Od wieków w całej Europie opowiadano o “słonych, zaczarowanych dzieciach”, które umierały na nieznaną chorobę.

W niemieckiej książce z XVIII wieku czytamy: “Wehe dem Kind, das beim Kuß auf die Stirn salzig schmeckt, es ist verhext und muss bald sterben” w tłumaczeniu na język polski: „Biada dziecku, które ma słony smak pocałunku na czole, albowiem zostało przeklęte i wkrótce musi umrzeć”.

Dopiero w XX wieku zaczęto diagnozować mukowiscydozę (CF). W 1952 roku, Paul di Sant’Agnese odkrył nieprawidłowości w wytwarzaniu elektrolitów potowych u chorych z CF.

Obecnie wiemy, że za słony smak potu u chorych z CF odpowiada mutacja genu CFTR, który reguluje pracę kanału chlorkowego. W wyniku nieprawidłowego działania białka CFTR dochodzi do zaburzeń gospodarki wodno-eletrolitowej organizmu.

Słony smak mukowiscydozy

Słony smak mukowiscydozy

Kategorie:
Aktualności

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Udostępnień